Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

Wielki koncert Solidarności i Wolności w Lublinie

30-08-2022

Wielki koncert Solidarności i Wolności w Lublinie

31 sierpnia 2022 r., w kolejną rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych, będziemy obchodzili Dzień Solidarności i Wolności. Jest to oficjalne święto państwowe, ustanowione 27 lipca 2005 r., które upamiętnia historyczny zryw Polaków w lipcu i sierpniu 1980 roku. Dzięki sile jedności strajkujących tamtego lata rozpoczęła się droga do wolności i wyzwolenia Polski i Europy z okowów komunizmu.

W hołdzie bohaterom tamtych dni do wspólnego świętowania zapraszają Wojewoda Lubelski, Marszałek Województwa Lubelskiego, Prezydent Miasta Lublin, Dyrektor Lubelskiego Oddziału IPN oraz Przewodniczący regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”. Rozpocznie się ono w Lublinie o godz. 17:00 uroczystościami przed Pomnikiem Wdzięczności przy Drodze Męczenników Majdanka 14, gdzie po okolicznościowych wystąpieniach zostaną złożone kwiaty. Następnie w intencji wszystkich żyjących i zmarłych, którzy działali w ruchu solidarnościowym oraz na rzecz wolności Ojczyzny zostanie odprawiona uroczysta Msza św. w Archikatedrze Lubelskiej o godz. 19:00. Po Eucharystii nastąpi złożenie kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki przy ul. Królewskiej 9.

Uroczystości zakończą się koncertem Solidarności i Wolności na Placu Litewskim o godz. 20:30, w którym wystąpią Lubelska Federacja Bardów oraz zespół Taraka.

Obchody Dnia Solidarności i Wolności objęte są honorowym patronatem Marszałka Województwa Lubelskiego Jarosława Stawiarskiego.

Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie w ramach programu „Warto być Polakiem”.