Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

V Forum Kobiet NSZZ „Solidarność”

21-07-2022

V Forum Kobiet NSZZ „Solidarność”

Informujemy, że w październiku 2022 roku w Warszawie odbędzie się V Forum Kobiet NSZZ „Solidarność”. Tegoroczne spotkanie ma wyjątkowy charakter, ponieważ przypada w XXX rocznicę powstania Sekcji Krajowej Kobiet NSZZ „Solidarność”.

Forum Kobiet NSZZ „Solidarność” jest wydarzeniem cyklicznym, umożliwiającym omawianie spraw znajdujących się w zakresie zainteresowań kobiet zrzeszonych w naszym Związku. W ramach V Forum odbędzie się konferencja problemowa, której tematem przewodnim będzie rola polskich kobiet w zdobywaniu i utrzymywaniu wolności i niepodległości oraz ich pozycja we współczesnym życiu społecznym. Oprócz Konferencji odbędą się powiązane z nią tematycznie imprezy towarzyszące.

Zaplanowałyśmy trzy panele dyskusyjne, ukazujące w perspektywie historycznej rolę Odważnych i Niepokornych walczących o wolność, niepodległość i własną godność:

1.      Czapka żołnierska zamiast kapelusza

2.      Bohaterki opozycji lat 80

3.      Pani na gospodarstwie. Rola kobiety w życiu społecznym.

Spodziewamy się, że towarzyszące panelom dyskusje będą znakomitą okazją do poszerzenia wiedzy historycznej, wymiany poglądów, doświadczeń oraz utrwalania więzi społecznych.

Organizatorem V Forum Kobiet jest Sekcja Kobiet NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze przy współpracy z Zarządem Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność”. Współorganizatorem wydarzenia jest Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, a partnerem merytorycznym Muzeum Historii Polski. Patronat Honorowy nad V Forum Kobiet NSZZ „Solidarność” objęły: Pani Małgorzata Gosiewska – Wicemarszałek Sejmu RP, Pani Marlena Maląg – Minister Rodziny i Polityki Społecznej.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w V Forum Kobiet NSZZ „Solidarność”.

Szczegółowe informacje i formularz zgłoszeniowy >>>