Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

Trwa akcja zbierania podpisów pod petycją w sprawie zwiększenia zatrudnienia w sklepach Stokrotka

18-05-2022

„Dziękujemy wszystkim osobom, które już poparły petycję w sprawie zwiększenia zatrudnienia w sklepach naszej sieci. Jednocześnie informujemy, że akcja nadal trwa i zachęcamy do składania podpisów pod petycją” - informują przedstawiciele KZ NSZZ „S” w Stokrotce.

Związkowcy informują, że firma nie otworzyła sklepów w żadną z niedziel w maju. Ich zdaniem nie rozwiązuje to jednak problemu
niskiego poziomu zatrudnienia, który dotyczy większości placówek w całym kraju.

„Zarząd firmy w odniesieniu do naszego pisma odpowiedział, iż Spółka na bieżąco weryfikuje poziom zatrudnienia w poszczególnych sklepach, dostosowuje obsadę do istniejących potrzeb i zadań stawianych pracownikom. Optymalizowany jest asortyment, wprowadzane są nowe narzędzia usprawniające procesy pracy, wdrażane są kasy samoobsługowe. Nie zgadzamy się ze stanowiskiem Zarządu” - przekonują.

Według nich na przestrzeni ostatnich lat załogi sklepów zmniejszyły się, a nowych obowiązków przybyło. „Wprowadzanie kas samoobsługowych idzie w parze z cięciem etatów. Jeden pracownik wykonuje w trakcie zmiany zadania, które wcześniej wykonywały 2 lub 3 osoby. Pracownicy są coraz bardziej zmęczeni i nie czują się docenieni przez firmę” - piszą związkowcy.
Oczekują podjęcia rzeczywistych działań w celu poprawy warunków pracy, między innymi poprzez
zwiększenie zatrudnienia w sklepach.

Pracownicy sieci sklepów Stokrotka zrzeszeni w NSZZ „S” proszą o wsparcie tej inicjatywy: podpisanie petycji i udostępnienie jej znajomym:

https://www.petycjeonline.com/petycja_w_sprawie_zwiekszenia_zatrudnienia„Wprowadzanie kas samoobsługowych idzie w parze z cięciem etatów. Jeden pracownik wykonuje w trakcie zmiany zadania, które wcześniej wykonywały 2 lub 3 osoby” - piszą przedstawiciele KZ NSZZ „S” w sieci sklepów Stokrotka. Apelują o podpisanie wystosowanej przez nich petycji.

niskiego poziomu zatrudnienia, który dotyczy większości placówek w całym kraju.

zwiększenie zatrudnienia w sklepach.

tysol.pl