Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

Start już za chwilę!

02-06-2022

Start już za chwilę!

Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność” i Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” rozpoczęli odliczanie do rozpoczęcia  29. Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 190”.

Start 4 czerwca br. o godz. 8:00 spod siedziby NSZZ „Solidarność”, ul. Królewska 3 w Lublinie.

42 lata temu, 8 lipca 1980 r., rozpoczął się strajk w WSK PZL Świdnik, który potem rozprzestrzenił się na całą Lubelszczyzną. Ponad 170 zakładów pracy i ponad 100 tyś. pracowników dało impuls polskiej drogi do wolności.

Zawodnicy są w trakcie ostatnich przygotowań do najważniejszego lubelskiego wydarzenia w biegowym kalendarium, organizatorzy dopinają szczegóły wydarzenia. Zapisy on-line trwają do 2 czerwca 2022. Bieg otworzy 1. Lubelski Bieg Rodziców i Nauczycieli wraz z uczniami szkół ponadpodstawowych i studentami. Po nich, o godz.8:15, wystartują na trasę klasy 5,6,7,8 szkół podstawowych i zawodnicy niepełnosprawni.

O godz. 9:00 na dystansach sprinterskich pobiegną najmłodsi uczestnicy Biegu Solidarności. Wejście na stadionowe biuro zawodów dla najmłodszych drugą bramą stadionu lekkoatletycznego z kierunku MPWiK Lublin.

Na finiszu zwiększyliśmy limit o 50 zawodników w biegu rodziców i nauczycieli. Super, że ta grupa tak licznie odpowiedziała na nasze zaproszenie.

Przypominamy, aby pozostać na stadionie po biegu do końca. Organizator przewidział specjalne losowanie cennych nagród wśród wszystkich biegaczy. Podczas ceremonii obecność zawodników obowiązkowa.

Zaproszenie na bieg >>>

„Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie”