Błogosławionych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!

Patronat Narodowy Prezydenta RP Andrzeja Dudy

30-10-2018

Patronat Narodowy Prezydenta RP Andrzeja Dudy

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda objął Patronatem Narodowym budowę i odsłonięcie Masztu Niepodległości w Lublinie. Jego Poświęcenie nastąpi 11 listopada, w 100-lecie Odzyskania Niepodległości.

W nocy z 29/30 października br. przywieziono z Puław do Lublina pierwsze wielkogabarytowe elementy Masztu Niepodległości. Dostarczono dwie główne części korpusu masztu, o długości  13 m. Podczas transportu trzeba było zamknąć jeden pas ruchu drogi krajowej nr 17 (od wjazdu do Lublina do ronda im. Romana Dmowskiego). Kolejny transport odbędzie się z 1 na 2 listopada.

Fundamenty pod całą konstrukcję zostały wykonane, zakończono również prace związane z zasileniem iluminacji.

19 października, podczas Mszy św. za Ojczyznę, w Kościele Rektoralnym św. Piotra Apostoła w Lublinie, poświęcono pięć flag narodowych, które zawisną na Maszcie Niepodległości. Każda z nich ma po ok. 50 mkw. i ważą po 8 kg.

Inicjatorem budowy jest Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin”, która działa przy Regionie Środkowo-Wschodnim NSZZ „Solidarność”. Fundatorami są: LW Bogdanka S.A., Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy S.A., PGE Dystrybucja S.A. i Polskie Koleje Państwowe S.A.

Tomasz Kupczyk