Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

NARODOWE CZYTANIE 2022

31-08-2022

NARODOWE CZYTANIE 2022

Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w jedenastej edycji Narodowego Czytania, która odbędzie się 3 września 2022 roku. Tegoroczną lekturą czytelniczego przedsięwzięcia, objętego honorowym patronatem Pary Prezydenckiej, są „Ballady i romanse” Adama Mickiewicza. Zbiór „Ballady i romanse”, który opublikowany został w czerwcu 1822 roku w  Wilnie jako główna część pierwszego tomu „Poezyj” Adama Mickiewicza, dał początek dziejów poezji romantycznej w Polsce. „Ballady i romanse” przenoszą czytelników do poetyckiego świata Adama Mickiewicza, w którym tajemniczy świat przyrody, fantazja i  nastrojowość oraz ludowa moralność tworzą oryginalne i ponadczasowe zestawienie. Znaczenie tego cyklu wierszy dla polskiej kultury potwierdza Rok Romantyzmu Polskiego, ogłoszony w 2022 roku z okazji dwóchsetlecia wydania zbioru poezji polskiego wieszcza.

Jak co roku w Lublinie, do wspólnego czytania zapraszają organizatorzy: Wojewoda Lubelski i Lubelski Kurator Oświaty we współpracy z Metropolitą Lubelskim, Marszałkiem Województwa Lubelskiego, Prezydentem Miasta Lublin i Zarządem Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”. Do udziału w akcji zaproszono szkoły i placówki oświatowe na terenie województwa lubelskiego. Wśród gości zaproszonych są  parlamentarzyści, osoby duchowne, artyści, przedstawiciele różnych instytucji i  jednostek organizacyjnych.

„Ballady i romanse” Adama Mickiewicza będą czytane jednocześnie w godz. 12:00-16:00 na Placu Litewskim i na schodach Ratusza (Plac Władysława Łokietka 1). W  akcji uczestniczyć będą także miasta Chełm, Zamość, Biała Podlaska i inne  miejscowości Lubelszczyzny.

Patronat medialny nad wydarzeniem w Lublinie sprawować będą lokalne media – TVP3 Lublin  i  Polskie Radio Lublin.