Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

Na uroczystościach w Gdańsku

13-09-2022

Na uroczystościach w Gdańsku

Nasz udział w uroczystościach rocznicowych w Gdańsku rozpoczął się 31 sierpnia 2022 roku przejściem ze sztandarami na plac Solidarności w Gdańsku i złożeniem kwiatów przy Bramie nr 2 Stoczni Gdańskiej. Uczciliśmy w ten sposób 42. rocznicę Sierpnia 1980 oraz powstania NSZZ „Solidarność”. Następnie udaliśmy się do Bazyliki św. Brygidy, gdzie uczestniczyliśmy we Mszy św.

W 83. rocznicę wybuchu II wojny światowej, 1 września od godziny 4.45, nasza delegacja brała udział w uroczystościach państwowych na Westerplatte, następnie udaliśmy się na Cmentarz Ofiar Hitleryzmu na Gdańskiej Zaspie, by oddać hołd obrońcom Poczty Polskiej w UP Gdańsk 1.

Na cmentarzu Gdańsk Zaspa pochowanych jest 38 Obrońców Poczty Polskiej, zamordowanych przez Niemców.

Około południa rozpoczęły się uroczystości przed pomnikiem poległych Obrońców Poczty Polskiej w Gdańsku, gdzie po okolicznościowych przemówieniach, w asyście Honorowej Wojska Polskiego, złożono wieńce.

W gdańskich uroczystościach rocznicowych brała udział delegacja POZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej WER Lublin w składzie: Romuald Talarek, Krzysztof Czarnacki, Waldemar Dziwulski, Grzegorz Pastuszak i Piotr Fugiel.

R. Talarek