Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

7. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu w Lublinie już za nami. Biegliśmy dla tych, którzy walczyli i ponieśli najwyższą cenę za naszą wolność.

13-09-2022

Blisko 600 osób upamiętniło w Lublinie miliony ofiar systemu komunistycznego. Bieg jest symbolicznym uczczeniem 83. rocznicy napaści ZSRR na Polskę podczas II wojny światowej, która miała miejsce 17 września 1939 r.

WYNIKI>>>

Zawodnicy mieli do pokonania dystans 1 mili lądowej, czyli 1609 metrów. Trasę wspólnie pokonali uczniowie od klasy 5 do 8 szkoły podstawowej, a także uczniowie szkół ponadpodstawowych oraz rodzice i nauczyciele. Uczestnicy biegali wokół Ogrodu Saskiego w Lublinie. Wszyscy zawodnicy otrzymali na mecie medal z wizerunkiem Bohatera Podziemia Antykomunistycznego gen. Kazimierza Tumidajskiego. Najliczniejsze reprezentacje szkolne wystawiły:

- Szkoła Podstawowa nr 28 im. Synów Pułku Ziemi Lubelskiej kat. szkoły podstawowe

- VII Liceum Ogólnokształcące im. Marii Konopnickiej kat. szkoły ponadpodstawowe

Nagrody dla najlepszych wręczali: Teresa Misiuk – Lubelski Kurator Oświaty,  Robert Derewenda – Dyrektor Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Lublinie, Zbigniew Wojciechowski – Wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Zdzisław Niedbała – przedstawiciel Prezydenta Miasta Lublin, Marek Wątorski – Prezes Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” – prowadzący zawody.

GALERIA FOTO META >>>

Organizatorami imprezy byli: Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” i Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność”, natomiast współorganizatorami Kuratorium Oświaty w Lublinie i Lubelski Oddział Instytutu Pamięci Narodowej.

Bieg od 2016 roku rozgrywany w ramach Lubelskiej Biegowej Triady Pamięci.

Bieg objęty patronatem honorowym i finansowany przez Ministra Sportu w ramach programu „Sport dla wszystkich”

Partnerem wydarzenia "VII Lubelska Biegowa Triada Pamięci: Mila Pamięci Ofiar Komunizmu" jest Województwo Lubelskie.

#LubelskaTriadaPamięci

Zachęcamy do obejrzenia spotu promującego Województwo Lubelskie pod tym linkiem: SPOT

oraz do zapoznania się z informacjami o Województwie pod linkiem: lubelskie.pl

Patronat honorowy:

Sponsor Wydarzenia PGE Dystrybucja S.A.

Zapraszamy 11 listopada na 7.Lubelski Bieg Niepodległości -zapisy wkrótce.