Błogosławionych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!

11 Listopada w Lublinie

13-11-2018

11 Listopada w Lublinie

11 listopada br. w Lublinie obchodziliśmy 100. rocznicę odzyskania przez nasz kraj niepodległości.

Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 8:30. Złożono wieńce przy pomniku marszałka Józefa Piłsudskiego i grobie Nieznanego Żołnierza. Kwiaty składali przedstawiciele władz samorządowych, związków zawodowych, uczelni, związków kombatanckich i wielu innych organizacji.

Region Środkowo-Wschodni reprezentował przewodniczący Marian Król, któremu towarzyszyli Wiesława Stec przewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania, Wiesław Grzegorczyk przewodniczący Regionalnej Komisji Rewizyjnej i Justyna Horbowska członkini Zarządu Regionu.

Po złożeniu wieńców odbyła się uroczysta sesja Rady Miasta w Trybunale Koronnym. Następnym punktem obchodów była uroczysta msza święta w Archikatedrze Lubelskiej, której przewodniczył abp Stanisław Budzik. W Eucharystii udział wzięły liczne poczty sztandarowe oraz mieszkańcy Lublina. W homilii abp porównał naszą historię do ewangelicznej „ubogiej wdowy, która wrzuciła dwie monety do skarbony w świątyni”. Do owej ubogiej wdowy porównał tych, którzy oddali wszystkie swoje talenty a nawet własne życie za wolność ojczyzny.

Przytoczone zostały także oddziały walczące o granice Rzeczypospolitej, między innymi „Orlęta Lwowskie”, a także „Ojcowie Założyciele”, którzy dla dobra ojczyzny potrafili wznieść się ponad podziałami.

Po zakończonej liturgii zebrani udali się na Plac Zamkowy, gdzie złożono meldunek i „oddano honory” sztandarom Wojska Polskiego i innym służbom mundurowym.

Następnie, przy śpiewie hymnu RP, podniesiono flagę państwową na maszt, po czym miały miejsce okolicznościowe przemówienia. Głos zabrał Wojewoda Lubelski Przemysław Czarnek, który wspomniał o tych, którzy doprowadzili nasz naród do 11 listopada 1918. Wskazał, że byli to nie tylko „Ojcowie Założyciele” ale również ci, którzy przed nimi walczyli o niepodległość.

Powiedział również, że naszym zadaniem, żyjących współcześnie, jest pielęgnowanie i przekazywanie następnym pokoleniom wartości niepodległościowych. Następnie poseł na Sejm RP Sylwester Tułajew odczytał list od marszałka senatu RP Stanisława Karczewskiego. Wygłoszono także apel poległych i oddano salwę honorową. Obecni na uroczystościach mieli również okazję zobaczyć paradę wojsk i grup rekonstrukcyjnych, po czym odsłonięto Maszt Niepodległości na rondzie im. Romana Dmowskiego.

Więcej zdjęć>>>

Dariusz Jóźwiak