Krajowy Sekretariat Górnictwa i Energetyki

Najważniejszy jest człowiek

W dniach 3-8 października 2016r. w Rio de Janeiro odbył się kongres Industriall Global Union zrzeszający związki zawodowe branży chemicznej, metalowej do której afiliacje posiada  Sekretariat Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”. Kongresowi towarzyszyło hasło „ a luta continua” – kontynuacja walki. W sposób szczególny uczestnicy kongresu kładli  nacisk na kontynuację walki o prawa pracownicze, które obecnie w  procesach  globalizacji są likwidowane w przedsiębiorstwach, a zatrudnianie pracowników odbywa się na podstawie umów śmieciowych. Szkoda jednego jest szkodą wszystkich dlatego organizowanie pracowników w związki zawodowe daje możliwość walki z niesprawiedliwością społeczna i wyzyskiem. Obecnie wielkie korporacje na całym świecie przeznaczają miliony dolarów na walkę ze związkami zawodowymi w branży handlowej, stali, chemii, węgla czy energetyce. Kongres podjął wspólną decyzje o kontynuacji walki o sprawiedliwość i równość praw pracowniczych na całym świecie. W Kongresie udział wzięło 1290 delegatów z 99 krajów w tym 355 kobiet co stanowi 28% uczestników kongresu. Światowy kongres kobiet zrzeszonych w  Industriall Global Union wystąpił z propozycją zwiększenia udziału ilości kobiet w związkach zawodowych i wyrównanie szans w decyzyjności.

Ze stanowiska sekretarza generalnego ustąpił kol. Jyrki Raina któremu kończyła się kadencja. Przewodniczącym Industriall Global Union został wybrany kol. Jorg Hofmann z IG Metal z Niemiec, sekretarzem generalnym Industriall Global Union został wybrany kol. Valter Sanches z Brazylii.

Materiał przygotował Przewodniczący KSE NSZZ „Solidarność” Roman Rutkowski.

Zostaw swój komentarz

Komentarze (31)