Sprawozdanie z Konferencji ETUCE w Belgradzie.

Email Drukuj PDF

W dniach 5-8 grudnia 2016 r. w Belgradzie odbyła się Regionalna Konferencja Europejskiego Komitetu Nauczycielskich Związków Zawodowych (ETUCE). Przedstawicielami Krajowego Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność” w czasie tej sesji byli:

• Ryszard Proksa – Przewodniczący Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”,

• Bogusław Dołęga – Przewodniczący Krajowej Sekcji Nauki NSZZ „Solidarność”,

• Tomasz Gryczan – przedstawiciel polskich związków zawodowych nauczycieli w Komitecie Europejskich Związków Zawodowych.

Pierwszego dnia belgradzkiej Konferencji odbyły się specjalne warsztaty w trakcie, których omawiane były ostatnie wydarzenia polityczne w Europie i na Świecie oraz priorytety nauczycielskich związków zawodowych w różnych obszarach edukacji:

1. szkolnictwo wyższe – problematyka stosowania umów terminowych w szkołach wyższych,

2. edukacja wczesnoszkolna – tematyka niskich wynagrodzeń nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej, rola związków zawodowych w postępującym procesie traktowania edukacji jako „modelu biznesowego”,

3. dyskryminacja nauczycieli w zatrudnieniu – problem równego dostępu do zawodu,

4. doskonalenie zawodowe nauczycieli – brak dostępności i wsparcia ze strony pracodawców w kształceniu ustawicznym pracowników oświaty,

5. europejski dialog społeczny – problem jednostronnego podejmowania decyzji przez poszczególne rządy z pominięciem nauczycielskich związków zawodowych oraz przedstawicielstwa pracodawców sektora edukacji,

6. sytuacja uchodźców w Europie – rola związków zawodowych w promowaniu edukacji jako klucza do integracji imigrantów.

Kolejne dni Konferencji ETUCE poświęcone były głównie przyjęciu szeregu uchwał, rezolucji, sprawozdań finansowych oraz budżetu.

Przed przystąpieniem do dyskusji na temat sytuacji w Turcji, uczestnicy spotkania mieli możliwość wysłuchania telefonicznie Sekretarza Generalnego Egitim-Sen (tureckich związków zawodowych sektora edukacji), Pana Kamurana Karaca. Opisał on szczegółowo skalę represji jaka jest podejmowana w stosunku do pracowników oświaty po nieudanej próbie zamachu stanu w Turcji. Delegaci przyjęli w tym zakresie uchwałę, w której wyrażają zaniepokojenie wzrostem nieuzasadnionych zwolnień z pracy nauczycieli podejrzewanych o współpracę z organizacją Fethullaha Gülena.

W czasie Konferencji w Belgradzie przyjęto bardzo istotną uchwałę w przedmiocie prywatyzacji i komercjalizacji edukacji. Stwierdzono, że możliwość nauki począwszy od edukacji wczesnoszkolnej, a skończywszy na szkolnictwie wyższym stanowi podstawowe prawo człowieka i dobro publiczne, za które odpowiedzialne jest państwo. Wielkie zagrożenie dla całego środowiska pracowników oświaty, rodziców i dzieci stanowi tzw. „pełzająca” prywatyzacja czy też prywatyzacja pośrednia. Wszystkie organizacje członkowskie ETUCE zobowiązały się zaangażować w aktywną kampanię, której celem byłoby zahamowanie tego procederu.

Delegaci zaaprobowali ponadto uchwałę dotyczącą roli związków zawodowych w promowaniu edukacji na najwyższym poziomie. Podkreślono w niej problem faworyzowania przez organy państwa organizacji pozarządowych celem osłabienia pozycji związków zawodowych. W ocenie uczestników konferencji, traktowanie stowarzyszeń oraz fundacji na równi ze związkami zawodowymi w rozmowach z rządem na temat warunków pracy nauczycieli sprzyja jednie braku przejrzystości i rozmyciu odpowiedzialności.

Informację przygotował::

Tomasz Gryczan

Poprawiony: czwartek, 12 stycznia 2017 15:03

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"