Spotkanie pracowników oświaty powiatu łęczyńskiego z Prezydentem RP Andrzejem Dudą.

Email Drukuj PDF

5 grudnia 2016 r. w Łęcznej gościł Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda, na zaproszenie Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” kopalni LW „Bogdanka”. Prezydentowi towarzyszyli posłowie RP oraz lubelska kurator oświaty Teresa Misiuk. Celem wizyty było spotkanie z mieszkańcami miasta. Jednak jednym z ważniejszych punktów prezydenckiej wizyty stało się spotkanie ze środowiskiem oświatowym z Gimnazjum nr 1 w Łęcznej, którzy do chwili obecnej nie mogą pogodzić się z likwidacją ich placówki. W spotkaniu uczestniczyli także dyrektorzy gimnazjów, nauczyciele oraz przewodnicząca RSOiW NSZZ Solidarność Wiesława Stec oraz przedstawiciele innych związków zawodowych.

Zebrani - w obliczu wprowadzanych zmian w oświacie - starali się w sposób merytoryczny przedstawić Prezydentowi RP swoje obawy w związku z zaplanowaną przez rząd PiS reformą oświaty. Stwierdzono, że niepokój budzą m. in. tempo wprowadzanych zmian, chaos przy wygaszaniu istniejących szkół i tworzeniu nowych typów szkół czy niedoprecyzowane podstawy programowe. Nauczyciele jak i pracownicy niepedagogiczni obawiają się także o swoje miejsca pracy. W czasie spotkania padały głosy, że istniejące gimnazja to dobre szkoły, przygotowujące uczniów w sposób właściwy do dalszego etapu edukacji. To szkoły, w których uczniowie rozwijają swoje zainteresowania i osiągają bardzo dobre wyniki w nauce.

W trakcie spotkania przekazano Prezydentowi w formie pisemnej postulaty łęczyńskiego środowiska oświatowego, do których - zgodnie z prośbą - zaproszony gość ma się odnieść. Z zadowoleniem przyjęto zapewnienia Prezydenta RP Andrzeja Dudy, że dołoży wszelkich starań, by pracownicy likwidowanych gimnazjów nie tracili miejsc pracy, poprzez doprecyzowanie przepisów w projektach ustaw.

Po spotkaniu z nauczycielami Pan Prezydent udał się na spotkanie z mieszkańcami Łęcznej, na którym jeszcze raz odniósł się do zapowiadanej reformy oświaty oraz problemu zwalnianych pracowników oświaty z wygaszanych samodzielnych gimnazjów.

Należy podkreślić, że głównym organizatorem spotkania Prezydenta ze środowiskiem oświatowym był poseł RP Artur Soboń.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"