Komunikat rzecznika prasowego w sprawie uprawnienia dotyczącego wcześniejszych emerytur dla nauczycieli 2007

Email Drukuj PDF
User Rating: / 0
PoorBest

Gdańsk, 14. 04. 2007 r.

KOMUNIKAT

w sprawie uprawnienia dotyczącego wcześniejszych

emerytur dla nauczycieli

Informuję, że Sekcja Krajowa Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, w związku z przekazami medialnymi, iż nauczycieli ma zabraknąć w grupie pracowników mogących skorzystać z wcześniejszej emerytury, w tym tzw. emerytury pomostowej, wystosowała pismo–memoriał w tej sprawie do najwyższych władz państwowych oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, odpowiedzialnego za problematykę emerytalną (pismo w załączeniu).

Zwracamy w nim uwagę na szereg aspektów związanych ze specyfiką zawodu nauczyciela, skutkujących koniecznością zagwarantowania dla nauczycieli prawa do wcześniejszej emerytury.

Sprawa rozdmuchana przez media bulwersuje środowisko nauczycieli, odbierana jest jako rodzaj oszustwa powyborczego, pauperyzacji i lekceważenia roli edukacji. Fakt, że Rząd RP chce się uchylić nawet od wprowadzenia dla nauczycieli emerytur pomostowych jest oceniany jako działanie antyedukacyjne i antynauczycielskie.

(Zadziwiające przy tym jest to, że nie ma jeszcze oficjalnego projektu ustawy, a przynajmniej do NSZZ „S” taki projekt nie dotarł, nie wiemy więc skąd media mają o nim informacje).

W przypadku, gdyby zakusy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej potwierdziły się, to realne jest podjęcie przez NSZZ „Solidarność” czynnej akcji protestacyjnej w razie braku pozytywnej odpowiedzi i wykluczenia nauczycieli w rządowym przedłożeniu ustawy o emeryturach pomostowych.

(Sekcje regionalne i komisje zakładowe NSZZ „S” już przekazują stosowne protesty do resortu pracy).

Informuję także, że Sekcja Krajowa wystosowała odrębne pismo do prezesa TVP domagając się zapewnienia pluralizmu wypowiedzi na ten temat, a nie tylko korzystania z niezgodnych ze stanem faktycznym opinii ZNP.

(W Sejmie złożono projekt lewicy, a więc i ZNP, pozbawiający prawa do wcześniejszej emerytury wszystkich nauczycieli po 2011 r.).

(więcej bieżących informacji na ten temat znajduje się na stronie internetowej SK: www.oswiata.solidarnosc.prv.pl ).

Rzecznik Prasowy SKOiW NSZZ „Solidarność”

Wojciech Jaranowski - tel.kom.603 090 888

Poprawiony: sobota, 06 października 2012 11:46

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"