Projekt rozporządzenia płacowego, opinie internautów.

Email Drukuj PDF
User Rating: / 0
PoorBest

Szanowni Państwo, Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przesyłam przekazany do konsultacji projekt rozporządzenia MEN zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli... Bardzo proszę o przesyłanie swoich uwag i opinii najpóźniej do 18 kwietnia br. - Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Pozdrawiam

Ryszard Proksa

Przewodniczący SKOiW NSZZ "Solidarność"

Projekt oraz obowiązujące rozporządzenie z 2012r. w załącznikach.

W rozporządzeniu płacowym na 2014r zmienia się wskaźnik Di tylko dla jednej Gminy Hanna która wbrew prawu przekazała wszystkie szkoły do stowarzyszenia.

W uzasadnieniu brak już nazwy Gminy Hanna, ale w innych dokumentach jest.

Opinie internautów:

To są czyste kpiny! Albo MEN udaje głupich, albo uważa że my jesteśmy głupcami! W ZNP może zacznie się coś zmieniac na lepsze, jak odejdzie Broniarz!

Krystyna

*************

„Proponowana modyfikacja zasad ustalania wartości wskaźnika korygującego Di, polegająca na wprowadzeniu minimalnej wartości tego wskaźnika ma na celu ochronę budżetów niektórych jednostek samorządu terytorialnego przed znacznym zmniejszeniem dochodów uzyskiwanych z tytułu części oświatowej subwencji ogólnej w związku z obniżeniem wartości wskaźnika korygującego Di (np. w wyniku przejścia dużej liczby nauczycieli dyplomowanych na emeryturę). Szacuje się, że zaproponowana zmiana zasad ustalania wartości wskaźnika korygującego Di może dotyczyć jedynie kilku jednostek samorządu terytorialnego (JST). Obejmie ona te JST, dla których wskaźnik korygujący Di wyliczony wg. dotychczasowych zasad ukształtowałby się na poziomie niższym niż 0,87. Wówczas wartość wskaźnika korygującego Di dla tych JST osiągnie wartość równą 0,87, tj. o ok. 5% niższą od minimalnej wartości tego wskaźnika w 2013 r.” (zał. nr 5 str. 23)."

Wystąpmy o udostępnienie do informacji publicznej , dokumentów dotyczących procesu prac wewnątrzresortowych nad projektem rozporządzenia w sprawie sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego na rok 2014.

Wtedy będzie jasność i argumenty że ta zmiana jest skierowana do Gminy Hanna i umacnia samorządy w bezprawnym przekazywaniu wszystkich placówek do stowarzyszeń.

Andrzej Antolak

************

Poprawiony: piątek, 05 czerwca 2015 06:44

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"