Kraków, dnia 29.03.2019 r

W związku z pojawiającymi się sprzecznymi komunikatami medialnymi dotyczącymi ograniczeń stawianych postulatów, powtarzamy - są one niezmienne!

Nasze oczekiwania dotyczą wzrostu płac wszystkich pracowników pedagogicznych w wysokości 15 % od 1 stycznia br. Koniecznym warunkiem jest podniesienie o 15 % kwoty bazowej określonej w ustawie budżetowej państwa obowiązującej na dzień 31 grudnia 2018 roku. W piśmie skierowanym do Pani Premier Beaty Szydło przedstawiany jest również nasz postulat związany ze zmianą systemu wynagradzania nauczycieli zawierający wzrost o kolejne 15% od stycznia 2020 roku.

Nie zwracamy uwagi na trudności negocjacyjne na górze i kontynuujemy działania na rzecz wszystkich pracowników oświaty, nie tylko nauczycieli. Domagamy się również wzrostu płac pracowników niepedagogicznych.

Akcja Ogólnopolskiego Protestu prowadzonego w Małopolskim Kuratorium Oświaty trwa i będzie trwać do momentu podpisania porozumienia.

Liderzy związkowi zrobili wszystko, aby zadbać o nieprzerywanie pracy podczas zaplanowanych na kwiecień i maj egzaminów. Rozumiemy stres nauczycieli i rodziców, ale wraz z brakiem reakcji Rządu na podejmowane przez nas działania zmuszeni jesteśmy do realizacji kolejnych kroków. Dalsze rozmowy zgodnie z informacjami medialnymi kontynuowane będą 1 kwietnia 2019 roku.

Dorośli niech załatwiają sprawy dorosłych!!!

Prezydium

Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania

NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.