NAUCZYCIELE DLA NIEPODLEGŁEJ

Pod takim hasłem 13 listopada 2018 r. odbyła się uroczysta Rada Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku (z udziałem m. in. emerytowanych działaczy „S” oświatowej, grupy związkowej z Norwegii, Małgorzaty Bielang – Pomorskiej Wicekurator Oświaty, Krzysztofa Dośli – Przewodniczącego Zarządu Regionu Gd. NSZZ „S”). Podczas Rady odbył się koncert barda „S” – Andrzeja Kołakowskiego oraz wykład przedstawiciela IPN – Andrzeja Szubarczyka pt. „Przykłady niezwykłych postaw nauczycieli z Pomorza” (przypomniano m. in., że podczas II wojny światowej zginęło ok. 30 proc. polskich nauczycieli, w tym prawie 600 w Katyniu. Przypomniano o strajku w 1980 i 1993 roku, o głodówce w 1994 r,  o pikietach m. in. z lat 2011, 2013, 2015, 2018 i hasłach dotyczących potrzeby DIALOGU i GODZIWYCH PŁAC w oświacie). Wręczono Medale Komisji Edukacji Narodowej (Zdzisław Brzeziński – Kościerzyna, Maria Golly-Nowak – Gdańsk, Anna Tarnowska – Wejherowo) oraz Złotą Odznakę Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” (Danuta Wójcik – Rumia). Uczniowie otrzymali nagrody w konkursie plastycznym „ Polska – moje miejsce, mój kraj”.  Zebranie zakończyło wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych.

W imieniu organizatorów:

Anna Kocik                                                             Wojciech Książek

(zastępca przewodniczącego Sekcji)                              (przewodniczący Sekcji)

D. Wójcik
Medale - po wręczeniu
Rada Sekcji - 13. 11. 2018
Członkowie Komitetu Strajkowego 7-17 listopada 1980 r. w Gdańsku I rząd. od lewej Krystyna Pieńkowska Roman Lewtak, Jerzy Roman Regina Dutkowska Kryst
Członkowie Komitetu Strajkowego 7-17 listopada 1980 r. w Gdańsku I rząd. od lewej Krystyna Pieńkowska Roman Lewtak, Jerzy Roman  Regina Dutkowska Kryst
Napisy na tablicy, w tym cytaty z M. Mochnackiego i K. I. Gałczyńskiego, podczas strajku pracowników oświaty w listopadzie 1980 r. w Gdańsku
Strajk głodowy pracowników sfery budżetowej w Warszawie grudzień 1994 – 3 stycznia 1995 r
Strajk w oświacie w maju 1993 r. – III LO w Gdańsku

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.