A A A

Osiem milionów zł dla ponad dwóch tysięcy pracowników obsługi i administracji w oświacie to efekt podpisanego 27 sierpnia przez przedstawicieli NSZZ „Solidarność” i władz miasta porozumienia, które reguluje normy pracy i wynagrodzenia.

Od 1 września przepisy zatrudnienia w gdyńskich szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych będą obowiązywać według nowych zasad. Ponadzakładowy Układowy Zbiorowy Dokument, podpisany przez „Solidarność” oraz władze miasta Gdyni, określa zasady zatrudniania pracowników, w tym wymagania kwalifikacyjne, stawki wynagrodzeń oraz normy zatrudnienia.

Film ze strony Urzędu Miasta Gdynia

– To ogromny sukces i satysfakcja z wyniku negocjacji. To jeden z najlepszych w Polsce układów zbiorowych – mówi Zdzisława Hacia, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni.

Dodaje, że prace nad projektem trwały ponad rok.

– Pracowaliśmy bardzo długo, żeby dokument był dostosowany do obecnych wymogów. Pan prezydent wsłuchiwał się w nasze oczekiwania i je spełnił. Dzięki temu pracownicy administracji i obsługi otrzymają nie tylko wyrównania płac, ale i podwyżki.

Porozumienie zostało podpisane w Urzędzie Miasta Gdyni przez prezydenta Gdyni Wojciecha Szczurka, natomiast stronę związkową reprezentowali: Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, Zdzisława Hacia, przewodnicząca KM NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni oraz Ewa Biernacka, prezes gdyńskiego oddziału ZNP.

– Chcemy, aby te osoby, które są zatrudnione w różnych placówkach, miały bardzo zbliżone wynagrodzenie, jeżeli wykonują podobną pracę – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. –Nowe zasady dotyczą tych osób, które również w znacznym stopniu wpływają na poziom edukacji. Nie tylko dyrektorzy i nauczyciele, ale właśnie pracownicy obsługi i administracji, którzy na wstępie witają uczniów, mają bezpośredni wpływ na poziom nauczania.

Dokument systematyzuje i zawiera uaktualnione: nazewnictwo stanowisk, miesięczne stawki wynagrodzenia zasadniczego, tabele stanowisk, zaszeregowań i wymagań kwalifikacyjnych, tabele miesięcznych stawek dodatku funkcyjnego, minimalnych norm zatrudnienia oraz wprowadzenie dodatku specjalnego dla pracowników wykonujących dodatkowe czynności.

„Ponadzakładowy układ zbiorowy pracy dla pracowników niebędących nauczycielami, zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych, prowadzonych przez miasto Gdynia” będzie obowiązywał od 1 września 2018 roku.

Olga Zielińska

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.