A A A

W tygodniku „SIECI” (26/2018) ukazał się wywiad z minister edukacji narodowej Anną Zalewską pt. „Zasłużyłam na ocenę dobrą”. Wydaje się wart komentarza i to z kilku powodów. Dziennikarze Jacek i Michał Karnowscy zadali kilka ważnych pytań, stąd tekst nie jest przysłowiową laurką (lub jednoznaczna krytyką), co często się obecnie zdarza i to w różnych mediach. Ten zanik merytorycznej debaty coraz bardziej jest zauważalny i dokuczliwy.

Swoje uwagi dotyczące propozycji zmian zawarłem w kilku wypowiedziach, a informacje o nich podaję w załączeniu. Na pewno było sporo uwag nauczycieli do tempa wprowadzanych zmian, do braku pogłębionego dialogu ze środowiskiem oświatowym, braku należytego wsparcia finansowego dla organów prowadzących, w tym na podwyżki płac. Zmieniła się też sytuacja na rynku pracy w porównaniu z czasem przełomu wieków, nie ma tak fatalnego bezrobocia absolwentów szkół i uczelni, pracodawcy oferują lepsze płace i warunki pracy. Tu chciałbym skupić się na ocenie zmian, wypowiedzi min. Anny Zalewskiej.

Czytaj więcej: LINK

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.