A A A
Dnia 21.stycznia w Licheńskim Sanktuarium zgromadzili się nauczyciele, wychowawcy, pracownicy oświaty z regionu toruńsko– włocławskiego i wielkopolskiego by wspólną Eucharystią  rozpocząć swoje doroczne opłatkowe spotkanie. Mszę Świętą odprawioną w bazylice o godzinie 12.00  koncelebrował  diecezjalny duszpasterz nauczycieli i wychowawców ks. dr Andrzej Tomalak.

Po Mszy Świętej  udano się do Domu Pielgrzyma „Arka” gdzie wspólnym śpiewem kolędy „ Bóg się rodzi” przypominającej w swej treści tak niedawno obchodzone święta Narodzenia Pańskiego rozpoczęto wspólny opłatek. Był to czas refleksyjny dający możliwość zatrzymania się w pędzie codziennego zabiegania i zastanowienia się nad cudem betlejemskiej nocy.

Wśród wielu wypowiadanych przez gości życzeń usłyszeć można było troskę o polską szkołę, o dobre wychowanie dzieci i młodzieży, o poszanowanie wartości i tradycji, o zgodę i jedność  w środowiskach pracy.

Rok temu w Licheniu podczas podobnego spotkania ukonstytuował się   społeczny komitet budowy pomnika żołnierzy wyklętych, który w tym szczególnym dniu spotkał się i debatował nad realizacją zamierzonego celu.

Organizatorami spotkania byli: Diecezjalne Duszpasterstwo Nauczycieli i Wychowawców Sekcje Regionalne Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Toruńsko-Włocławskiego i Regionu Wielkopolska.

Danuta Szmajda

Kliknij na zdjęcie aby powiększyć.

2DSC_8976
2DSC_9018
2DSC_9045
2DSC_9048
2DSC_9087
2DSC_9106
2DSC_9109
PROJEKT POMNIKA

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.