Protest związkowców i pracowników KOLTARU

• PDF

Związkowcy wraz z pracownikami Grupy Azoty Koltar sp. z o.o. oddział w Kędzierzynie-Koźlu pikietowali w poniedziałek 20 grudnia przed firmą Koltar oddział w Kędzierzynie-Koźlu. Organizatorem pikiety była OM NSZZ Solidarność Grupy Azoty ZAK S.A., do której należą również członkowie z Grupy Azoty KOLTAR sp. z o.o. oddział w Kędzierzynie-Koźlu. Pikieta była protestem przeciwko działaniom Pani Prezes Izabeli Majerskiej, główne postulaty pikiety to: sprzeciw wobec braku podwyżek, sprzeciw przeciw ograniczaniu działalności związkowej, sprzeciw przeciwko zamiarowi zwolnienia z pracy Przewodniczącego Organizacji Oddziałowej w Koltarze,, sprzeciw przeciwko podjętych działaniom zastraszających pracowników i związkowców w KOLTARZE,

W pikiecie uczestniczyło około 30 członków NSZZ „Solidarność” na czele z zastępcą przewodniczącego regionu Grzegorzem Adamczykiem, przewodniczącym rady oddziału zarządu regionu śląska opolskiego w Kędzierzynie-Koźlu Mariuszem Pilichowskim.

Pani dyrektor Izabela Majerska nie wyszła do pikietujących, przyglądała się jedynie z okna.

Była to pikieta wyłącznie ostrzegawcza na której były zaprezentowane banery o treści:

- dlaczego Pani Poseł chce zniszczyć Koltar,

- respektowanie praw związkowych i pracowniczych,

- chcemy podwyżek wynagrodzeń.

Ponadto przygotowano dwie różowe taczki – jedna jako ostrzeżenie dla Pani Prezes a druga jako ostrzeżenie dla Pani Poseł.

Kolejna pikieta odbędzie się najprawdopodobniej w miesiącu styczniu lub lutym o zasięgu regionalnym w przypadku gdy nie dojdzie do unormowania i poprawy relacji w spółce Koltar. W Solidarności działamy w myśl zasady jeden za wszystkich, wszyscy za jednego.

Poprawiony: wtorek, 21 grudnia 2021 13:53