ZUS ogłasza konkurs dla dzieci i młodzieży, który łączy pokolenia

• PDF

Emerytura na konto to wygoda, a bankowość elektroniczna to nic trudnego. Taki cel przyświeca konkursowi Jak zachęcić babcię lub dziadka do założenia konta w banku”, który rusza z inicjatywy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Film, grafika a może plakat (?)

Wiedza dzieci i wnuków o nowoczesnych technologiach są dla seniorów bezcenne. Dlatego jak nikt inny, mogą oni pokazać rodzicom i dziadkom korzyści z korzystania z Internetu, otrzymywania świadczeń na rachunek bankowy, a przy tym zarządzania swoimi oszczędnościami przez bankowość elektroniczną.

- Do udziału w konkursie zachęcamy głównie uczniów ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Zadaniem uczestników jest przedstawienie pracy, materiału informacyjnego, który w atrakcyjny sposób pokaże seniorom korzyści z posiadania konta w banku oraz że Internet nie jest skomplikowany. Pomysły można realizować indywidualnie albo zespołowo w czterech kategoriach jak plakat, komiks, film lub infografika bądź inny materiał multimedialny – zachęca Grażyna Wertel, koordynator do spraw komunikacji społecznej i edukacji w opolskim oddziale ZUS.

Ochrona swoich oszczędności przed oszustami, wyłudzeniami czy kieszonkowcami w komunikacji miejskiej, płacenie rachunków online, robienie zakupów w sieci – to tylko kilka z plusów jakie mogą być udziałem osób starszych, gdy przekonają się do konta w banku. Młodzież może wykazać się inwencją twórczą i kreatywnością, by trafić ze swoimi pomysłami do opolskich seniorów.

Do 29 października można się zgłaszać do konkursu, natomiast termin nadesłania prac do ZUS mija 10 grudnia 2021 r. Autorzy zwycięskich i wyróżnionych prac w etapie centralnym mogą liczyć - w zależności od zajętego miejsca – na nagrody pieniężne i rzeczowe. Łączna pula nagród dla laureatów wynosi 35 tys. zł.

TUTAJ znajdziesz szczegółowe informacje na temat konkursu, w tym harmonogram oraz regulamin

Zadzwoń i dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o konkursie dla dzieci i młodzieży mogą zadzwonić pod specjalny numer telefonu 77 451 17 95. Specjalista z opolskiego oddziału ZUS będzie dyżurował w tej sprawie w najbliższą środę (22 września) oraz we wtorek (28.09) w godz. 10:00 – 12:00.

Konkurs jest elementem ogólnopolskiej kampanii edukacyjno-informacyjnej „Bezpiecznie, zdrowo, bezgotówkowo”.

źródło: ZUS

Poprawiony: poniedziałek, 20 września 2021 10:31