Eugeniusz Mróz Honorowym Obywatelem Wadowic

• PDF

O modlitwę w intencji kanonizacji Jana Pawła II zaapelował 18 maja  na wadowickim rynku kardynał Stanisław Dziwisz w homilii podczas mszy św. odprawionej w ramach obchodów 92. rocznicy urodzin Karola Wojtyły. W trakcie nabożeństwa odczytano dekret o ustanowieniu papieża Polaka patronem Wadowic. Bezpośrednio po mszy św.   tytuł Honorowego Obywatela Wadowic odebrał  Eugeniusz Mróz, przyjaciel i szkolny kolega Karola Wojtyły.

Decyzję o nadaniu honorowego obywatelska podjęła jednogłośnie 22 lutego 2012 r.  Rada Miejska Wadowic. Doceniono wkład Pana Eugeniusza w popularyzowanie rodzinnego miasta Karola Wojtyły w niezliczonych wywiadach, publikacjach oraz programach radiowych i telewizyjnych. Eugeniusz Mróz, były żołnierz AK, z wykształcenia prawnik, jest chodzącą encyklopedią Wadowic, potrafi zajmująco i z najdrobniejszymi detalami opowiadać o miejscach i osobach związanych z Karolem Wojtyłą.

– O wyróżnieniu poinformowała mnie osobiście burmistrz Ewa Filipiak. To dla mnie ogromny zaszczyt – powiedział Eugeniusz Mróz, który oprócz Stanisława Jury jest jedynym żyjącym kolegą Jana Pawła II ze szkolnej ławy.

Pan Eugeniusz Mróz jest również Honorowym Członkiem NSZZ „Solidarność” Regionu Śląska Opolskiego. Tytuł ten przyznało mu XXI WZDR w 2008 r.

Poprawiony: wtorek, 22 maja 2012 10:21