Ponad 600. nowych członków i ponad 20. nowych organizacji

• PDF

Ponad sześciuset nowych członków i ponad dwadzieścia nowych organizacji związkowych, to efekt pracy najpierw 11. a obecnie 13. organizatorów związkowych, pracujących w ramach programu pilotażowego Komisji Krajowej - „Rozwój Związku”. W miniony czwartek i piątek odbyły się w Zakopanem pierwsze warsztaty nowych organizatorów. Z opolskiej Solidarności w warsztatach uczestniczył Łukasz Latawski, specjalista ds. rozwoju związku.

- Nie wszystkie makroregiony zdecydowały się na zatrudnienie organizatorów w ramach programu pilotażowego, mimo to tych jedenastu, a od niedawna trzynastu organizatorów osiągnęło niezłe wyniki – mówił podczas otwarcia warsztatów Tadeusz Majchrowicz, zastępca przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność”, który nadzoruje pilotaż.

O uruchomieniu pilotażowego programu zdecydowała Komisja Krajowa w ubiegłym roku. Wszystkie regiony Związku zostały podzielone w 10 makroregionów, którym KK sfinansowała zatrudnienie po 2. organizatorów. Obecnie w 8 makroregionach od lutego funkcjonuje 11. organizatorów, a w ostatnim czasie liczba ta zwiększyła się do 13.

- Pomimo pandemii, z powodu której przez dwa miesiące organizatorzy praktycznie pozbawieni byli możliwości działania, stworzyli oni ponad 20. nowych organizacji i przekonali do zorganizowania się w NSZZ „Solidarność” 615. nowych członków – relacjonowała Karolina Kubacka z zespołu regionalnego i promocji Związku KK, koordynująca pracę organizatorów.

Całość projektu spina system informatyczny, dzięki któremu na bieżąco przekazywane są informacje o liczbie spotkań, nawiązanych kontaktach oraz oczywiście liczbie nowych członków i organizacji związkowych.

Główna część warsztatów poświęcona była przede wszystkim wymianie doświadczeń. Organizatorzy nie tylko dzielili się swoimi doświadczeniami, ale również dużo mówili o problemach, które pojawiały się podczas rozmów z pracownikami.

Z kolei w części szkoleniowej Ireneusz Pszczoła, jeden z bardziej doświadczonych organizatorów, dzielił się swoimi metodami prowadzenia rozmów indywidualnych i swoim „warsztatem pracy”. Podobnie Janusz Zabiega, szef działu szkoleń Komisji Krajowej, który na co dzień prowadzi szkolenia z rozwoju związku.

Organizatorzy spotkali się również z przedstawicielami Krajowej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność”. Rozmawiali głównie o planowanych na jesień III Forum Młodych, które odbędzie się w Spale.

- Dużą wartością tych warsztatów była również możliwość spotkania. Organizatorzy pracując w całym kraju nie mają na co dzień możliwości do takich spotkań. A to bardzo ważne dla budowania zintegrowanego zespołu naszych organizatorów – podsumował efekty warsztatów Tadeusz Majchrowicz.

Zapowiedział, że będą się one odbywały cyklicznie.

ml

źródło: tysol.pl, Fot. M. Lewandowski