Gaszą pożary, wyjeżdżają do wypadków i powodzi, ratują życie, wspierają działania związane z pandemią.

• PDF

Dzień Strażaka ustanowiono w 1998 roku, a zainicjował je australijski strażak J.J. Edmondson z Melbourne, który chciał uczcić tragicznie zmarłych podczas służby kolegów. W Polsce Dzień Strażaka zaczęto obchodzić w 2003 roku. O swoim patronie św. Florianie pamięta każda jednostka straży pożarnej.

W naszym regionie działają organizacje zakładowe NSZZ "Solidarność" przy Komendzie Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Opolu, Komendzie Miejskiej PSP w Opolu oraz Komendach Powiatowych Państwowej Straży Pożarnej w: Głubczycach, Kędzierzynie - Koźlu, Kluczborku, Krapkowicach, Namysłowie, Nysie, Prudniku oraz Strzelcach Opolskich. W Zarządzie Regionu NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego działa REGIONALNA SEKCJA POŻARNICTWA, która prowadzi działalność w zakresie Ustawy o Związkach Zawodowych i Państwowej Straży Pożarnej w szczególności spraw dotyczących problematyki zawodowej. Sekcja wchodzi w skład Krajowej Sekcji Pożarnictwa NSZZ Solidarność. Jej główne cele i założenia to:

1. Bezpieczeństwo pracy strażaków w czasie działań ratowniczo-gaśniczych,

2. Godne wynagrodzenie,

3. Zapobieganie  bezprawiu w PSP.

Strażacy realizują swoje podstawowe działania takie jak gaszenie pożarów, pomoc przy wypadkach drogowych czy likwidacja innych miejscowych zagrożeń. Obecna sytuacja trwającej pandemii COVID-19 przysporzyła nam dodatkowych zajęć – mówi Paweł Zieliński, przewodniczący Regionalnej Sekcji Pożarnictwa NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego. Funkcjonariusze Państwowej Straży Pożarnej zostali skierowani do wykonywania działań na przejściach granicznych, gdzie dokonują pomiaru temperatury ciała podróżnych, zabezpieczają osoby z podwyższoną temperaturą oraz zapewniają część zaplecza logistycznego. Wspierają działania w portach i na drogach – dodaje Zieliński. Komendanci poszczególnych jednostek w naszym województwie szybko zareagowali na zagrożenie, które niesie za sobą COVID-19 i zadbali o nasze bezpieczeństwo. Już w pierwszych dniach marca zapewnili nam środki ochrony osobistej. Od 7 marca wprowadzono 4 zmianowy system pracy (w normalnych warunkach pracujemy w 3 zmianowym) w cyklu 6 dniowym. Wprowadzenie tego systemu pozwala na mniejszą rotację funkcjonariuszy i w przypadku podejrzenia zakażenia, zapewnienie ciągłości służby. Uroczyste obchody Międzynarodowego Dnia Strażaka zostają przełożone na czas, kiedy będą mogły się odbyć bez niepotrzebnego narażania naszego zdrowia i życia. Funkcjonariusze nie będą musieli czekać na wręczenie awansów, zostaną im one przekazane w dniu ich święta, zgodnie z długoletnią tradycją. Dzięki wspólnym działaniom Krajowej Sekcji Pożarnictwa z Głównym Komendantem PSP udało się wdrożyć nowy przepis kwalifikacyjny i w tym roku tych awansów jest zdecydowanie więcej – mówi przewodniczący.

red.

Poprawiony: poniedziałek, 04 maja 2020 08:49