Dodatkowy zasiłek opiekuńczy wydłużony

• PDF

Rząd podjął decyzję w sprawie zajęć w placówkach oświatowych. Lekcje w szkołach zostają zawieszone do 24 maja br. W tym tygodniu zajęć jeszcze nie będzie też w żłobkach i przedszkolach.

Co z dodatkowym zasiłkiem opiekuńczym?

Decyzja rządu oznacza, że rodzice lub opiekunowie dzieci do lat 8, niepełnoletnich dzieci niepełnosprawnych  a także opiekunowie dorosłych osób niepełnosprawnych, dłużej będą mogli skorzystać z dodatkowego zasiłku opiekuńczego. Decyzją Rady Ministrów dodatkowy zasiłek opiekuńczy będzie przysługiwał przez kolejny tydzień, do 3 maja br. W przyszłym tygodniu rząd przedstawi decyzję dotyczącą ewentualnego wprowadzenia form opieki nad dziećmi w placówkach takich jak: żłobki, przedszkola, żłobki.

Warto zwrócić uwagę

· Okres dodatkowego zasiłku opiekuńczego nie wlicza się do limitu, który przysługuje na opiekę nad dzieckiem zdrowym do 8 roku życia oraz chorym dzieckiem do lat 14 a także dzieckiem niepełnosprawnym.

· Aby uzyskać dodatkowy zasiłek opiekuńczy, wystarczy złożyć oświadczenie do swojego pracodawcy, którego wzór można pobrać na stronie internetowej ZUS www.zus.pl.

· Zasiłek opiekuńczy jest wypłacany za każdy dzień sprawowania opieki.

źródło: www.gov.pl