Pielgrzymka do Łagiewnik

• PDF

W sobotę 31 marca członkowie NSZZ „Solidarność” Regionu Śląska Opolskiego wraz z rodzinami uczestniczyli w IV pielgrzymce do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie – Łagiewnikach. Mimo bardzo niesprzyjającej pogody aż 15 autokarów ze związkowcami dotarło do Łagiewnik. Na miejscu pątników przywitał ks. bp Jan Zając, kustosz Sanktuarium. Mszę św. w intencji członków NSZZ „Solidarność” odprawił ks. prałat Franciszek Ślusarczyk.

W godzinach rannych po drodze zatrzymaliśmy się w Krakowie. W pierwszej kolejności udaliśmy się na Wawel, by oddać hołd ofiarom katastrofy pod Smoleńskiem.   W imieniu Opolskiej Solidarności przewodnicząca ZR Cecylia Gonet i sekretarz ZR Hanna Wierzbicka złożyły wiązankę kwiatów na krypcie śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego małżonki Marii. Wiązankę złożyli też przedstawiciele Rady Oddziały ZR w Głuchołazach.

Część uczestników pielgrzymki dzień wcześniej uczestniczyła w manifestacji w Warszawie. Mimo, że wszyscy zmarzliśmy i przemokły nawet nieprzemakalne kurtki wróciliśmy szczęśliwi i ubogaceni duchowo.

Poprawiony: wtorek, 03 kwietnia 2012 12:54