450 zł podwyżki - protestujący sądownicy podpisali porozumienie

• PDF

Po 59. dniach protestu pracowników sądów i prokuratury, międzyzwiązkowy Sztab Protestacyjny podpisał dzisiaj o godz. 19.00 z Ministrem Sprawiedliwości porozumienie. Zgodnie z nim pracownicy otrzymają średnio 450 zł podwyżki od października br. i kolejne 450 zł od stycznia 2020 r.

Dzięki trwającemu od dnia 7 maja 2019 r. protestowi pracowników sądów i prokuratury,  ogromnemu poświęceniu i  zaangażowaniu osób, które przebywały nieprzerwanie, w upale i w deszczu przez 2 miesiące – 24 godziny na dobę w Miasteczku namiotowym usytuowanym przy Ministerstwie Sprawiedliwości oraz nieustającym działaniom Sztabu Protestacyjnego informujemy, że dzisiaj tj. 4 lipca br. po godzinie 19.00 zostało podpisane Porozumienie pomiędzy Ministrem Sprawiedliwości – Prokuratorem Generalnym reprezentowanym przez – Michała Wójcika – Sekretarza Stanu a przedstawicielami Sztabu Protestacyjnego Miasteczka Pracowników Sądów i Prokuratury o podwyższeniu wynagrodzeń dla  pracowników sądów i prokuratury  średnio o 450zł brutto na etat od października 2019 r. oraz o kolejne 450zł brutto średnio na etat od stycznia 2020 r. - czytamy w komunikacie na stronie NSZZ "Solidarność" Pracowników Sądownictwa.

- Jestem szczęśliwa. W miasteczku spędziłam ponad 50. dni i cieszę się że wspólnie z innymi związkami nie daliśmy się podzielić, wytrzymaliśmy razem i co najważniejsze ludzie nam uwierzyli, że cel jest możliwy do osiągnięcia - powiedziała dla Tysol.pl tuż po podpisaniu porozumienia Edyta Odyjas, przewodnicząca NSZZ "Solidarność" Pracowników Sądownictwa.

Podwyżkami zostaną objęci asystenci, urzędnicy, inni pracownicy, kuratorzy oraz specjaliści OZSS.

Więcej na stronie MS >>>

ml