Pierwsze spotkanie Komisji Statutowej Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ "Solidarność"

• PDF

Komisja Statutowa Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ "Solidarność" we wtorek 11 czerwca spotkała się w Spale. To pierwsze posiedzenie po ubiegłorocznym zjeździe, które jest wstępem do prac nad zmianami w statucie usprawniającymi funkcjonowanie organizacji podstawowych i regionów.  Dzisiaj spotka się z Krajową Komisją Wyborczą. - To pierwsze i bardzo wstępne posiedzenie Komisji. Taka trochę burza mózgów, której celem jest wypracowanie zmian w statucie np. dot. kwestii uprawnień organizacji podstawowych w zakresie nabywania i utraty członkostwa w Związku oraz niektórych uprawnień zarządów regionów - podsumowała Ewa Zydorek, członek KS oraz sekretarz Komisji Krajowej.

W skład Komisji Statutowej, którą na kadencję powołuje krajowy zjazd delegatów, wchodzi 25 osób. Jej przewodniczącym jest Bogdan Kubiak, zastępca przewodniczącego KK. Zadaniem KS jest wypracowywanie propozycji zmian w statucie. Zarówno własnych jak i wniesionych do Komisji. Samych zmian dokonuje krajowy zjazd delegatów. Najbliższe posiedzenie planowane jest w 2021 r.

ml

źródło: https://www.tysol.pl, Fot. Barbara Miszczuk