40. rocznica pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Polski

• PDF

Papież Jan Paweł II przyleciał do Polski z pierwszą pielgrzymką 2 czerwca 1979 r. Hasłem pielgrzymki papieża z 1979 roku było "Gaude Mater Polonia", czyli "Raduj się, matko Polsko". Ta pielgrzymka zmieniła bieg historii, bo w dużym stopniu zapoczątkowała rozpad systemu komunistycznego wywołując w kraju ogromny entuzjazm i równie ogromne obawy władz.

W trakcie swojego pobytu papież odwiedził Warszawę (2 czerwca), Gniezno (3 czerwca), Częstochowę (4-6 czerwca). Od 6 czerwca do 10 czerwca przebywał w Krakowie. W tym czasie odwiedził także Kalwarię Zebrzydowską, Wadowice, Oświęcim i Nowy Targ. W samym Krakowie spotkał się z wiernymi na Skałce, w opactwie Cystersów w Mogile oraz na krakowskich błoniach.

Szacuje się, że w spotkaniach z Janem Pawłem II uczestniczyło około 10 milionów Polaków. Wydarzenie było wyczekiwane przez wielu katolików, ze względu na fakt, że przez wiele tygodni na przyjazd papieża nie chciały się zgodzić komunistyczne władze.

Pielgrzymka Jana Pawła II do ojczyzny nie była jednak pierwszą, jaką papież odbył w trakcie swojego pontyfikatu. Pierwszym krajem, jaki odwiedził, był Meksyk.

Pielgrzymka do Polski szczególnie zapisała się w historii ze względu na słowa, które papież wygłosił na placu Zwycięstwa w Warszawie. - Wołam, ja, syn polskiej ziemi, a zarazem ja, Jan Paweł II, papież. Wołam z całej głębi tego Tysiąclecia, wołam w przeddzień Święta Zesłania, wołam wraz z wami wszystkimi: Niech zstąpi Duch Twój! Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi! - mówił Jan Paweł II.

Zapis pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Polski - film "Pielgrzym" w reżyserii Andrzeja Trzos-Rastawieckiego - można obejrzeć w całości w internecie na kanale Episkopatu na YouTube. Z kolei Instytut Pamięci Narodowej uruchomił specjalną stronę internetową, na której dostępne są materiały i zdjęcia dotyczące wydarzeń z 1979 r.