X Piknik Leśno - Łowiecki "Cietrzewisko" w Koszęcinie

• PDF

X Piknik Leśno - Łowiecki "Cietrzewisko" w Koszęcinie rozpoczął się 17 maja, o godz. 10.00 Leśnym Dniem Edukacyjnym.

W pikniku, na zaproszenie Dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach Arkadiusza Wojciechowicza, uczestniczyła Przewodnicząca ZR NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego Cecylia Gonet.

Na terenie zespołu pałacowo - parkowego będącego siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" można było m.in. zapoznać się z ofertami szkół i uczelni leśnych oraz odwiedzić stoiska promocyjno-edukacyjne.

W ramach Leśnego Dnia Edukacyjnego zaprezentowały się szkoły średnie i uczelnie wyższe kształcące na kierunkach leśnych. Do Koszęcina przyjechali przedstawiciele: Zespołu Szkół Leśnych i Ekologicznych im. Stanisława Morawskiego w Brynku, Zespołu Szkół w Tułowicach, Wydziału Leśnego SGGW w Warszawie, Wydziału Leśnego UP w Poznaniu i Wydziału Leśnego UR w Krakowie.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska promocyjno - edukacyjne kół łowieckich okręgu częstochowskiego PZŁ oraz ekspozycja historyczno-edukacyjna mieszcząca się w siedzibie Nadleśnictwa Koszęcin. W piątkowym programie znalazł się też wykład dotyczący bezpieczeństwa przeciwpożarowego prowadzony przez PSP Lubliniec. Leśny Dzień Edukacyjny zakończył się o godz. 14.00.

zdjęcie: http://lubliniec.naszemiasto.pl

Poprawiony: poniedziałek, 20 maja 2019 09:11