• PDF

1 maja o godz. 15.00 z Rynku w Kluczborku ruszył XLVI Międzynarodowy Wyścig Kolarski Juniorów Młodszych Po Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej im. Mieczysława Godzwona. Zakończył się 3 maja, również na kluczborskim rynku. Głównym celem imprezy sportowej była popularyzacja kolarstwa młodzieżowego w Polsce, uświetnienie 3. kolejno występujących po sobie świąt - Święta Pracy, Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej oraz Konstytucji 3 Maja oraz promocja walorów krajobrazowych Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej.

Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego popierając propagowanie sportu, historii oraz naszego regionu dołożył cegiełkę do organizacji wyścigu.

W wyścigu wzięło udział ponad 100 zawodników. Oprócz klubów krajowych do zawodów stanęły ekipy zagraniczne, m.in z Ukrainy, Białorusi czy Czech.

Wyścig Kolarski Juniorów Młodszych Po Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej jest najważniejszą w tej kategorii wiekowej imprezą w kalendarzu Polskiego Związku Kolarskiego. W tym roku wyścig odbył się na trasach 4 etapów - ścigali się juniorzy młodsi, czyli zawodnicy 15. i 16-letni i wszyscy zawodnicy musieli pokonać każdy z tych odcinków.

Na zwycięzcę wyścigu na mecie czekała prestiżowa nagroda, jaką jest puchar Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej. Natomiast najlepsza drużyna zawodów otrzymała równie cenny puchar przyznawany od Ministra Sportu i Turystyki.

Program zawodów i sposób przeprowadzenia:

I ETAP: 01.05 KLUCZBORK – GORZÓW ŚLĄSKI – 82 km.

• start z Rynku w Kluczborku o godzinie 15.00,

• meta – Gorzów Śląski (ul. Chopina obok Straży Pożarnej) około godz. 17.00,

• Etap rozgrywany na pętli długości 33 km.

II ETAP: 02.05 JAZDA INDYWIDUALNA NA CZAS – 9,5 km.

• dojazd do miejsca startu ok. 3 km od Rynku w Kluczborku w kierunku Łodzi i Gorzowa Śląskiego,

• start pierwszego zawodnika przewidziano o godz. 9.00 w Ligocie Górnej

• rozgrzewka zawodników do etapu jazdy indywidualnej na czas – 500 m przed linią startu.

III ETAP: 02.05.2019 BYCZYNA – WOŁCZYN – 74,7 km.

• start o godzinie 15.00 –w miejscowości Byczyna – Rynek,

• meta – Wołczyn Rynek około godz. 16.45,

• etap rozgrywany na dwóch pętlach pierwsza w Byczynie o długości około 7,8 km, druga pętla około 23 km w Wołczynie. Na trasie etapu rozegrane zostaną trzy lotne premie.

IV ETAP: 03.05 KLUCZBORK – KLUCZBORK– 80 km i o MEMORIAŁ JOACHIMA HALUPCZOKA

• start - Kluczbork Rynek, godzina 10.00,

• etap płaski, rozgrywany na pętli długości 20 km, górskie premie,

• meta etapu ok. godz. 1200 rynek, Kluczbork.

Poprawiony: wtorek, 14 maja 2019 06:29