• PDF

1 maja o godz. 15.00 z Rynku w Kluczborku ruszył XLVI Międzynarodowy Wyścig Kolarski Juniorów Młodszych Po Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej im. Mieczysława Godzwona.

Zakończył się 3 maja, również na kluczborskim rynku. Głównym celem imprezy sportowej była popularyzacja kolarstwa młodzieżowego w Polsce, uświetnienie 3. kolejno występujących po sobie świąt - Święta Pracy, Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej oraz Konstytucji 3 Maja oraz promocja walorów krajobrazowych Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej.

Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego popierając propagowanie sportu, historii oraz naszego regionu dołożył cegiełkę do organizacji wyścigu.

W wyścigu wzięło udział ponad 100 zawodników. Oprócz klubów krajowych do zawodów stanęły ekipy zagraniczne, m.in z Ukrainy, Białorusi czy Czech.

Wyścig Kolarski Juniorów Młodszych Po Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej jest najważniejszą w tej kategorii wiekowej imprezą w kalendarzu Polskiego Związku Kolarskiego. W tym roku wyścig odbył się na trasach 4 etapów - ścigali się juniorzy młodsi, czyli zawodnicy 15. i 16-letni i wszyscy zawodnicy musieli pokonać każdy z tych odcinków.

Na zwycięzcę wyścigu na mecie czekała prestiżowa nagroda, jaką jest puchar Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej. Natomiast najlepsza drużyna zawodów otrzymała równie cenny puchar przyznawany od Ministra Sportu i Turystyki.

Program zawodów i sposób przeprowadzenia:

I ETAP: 01.05 KLUCZBORK – GORZÓW ŚLĄSKI – 82 km.

• start z Rynku w Kluczborku o godzinie 15.00,

• meta – Gorzów Śląski (ul. Chopina obok Straży Pożarnej) około godz. 17.00,

• Etap rozgrywany na pętli długości 33 km.

II ETAP: 02.05 JAZDA INDYWIDUALNA NA CZAS – 9,5 km.

• dojazd do miejsca startu ok. 3 km od Rynku w Kluczborku w kierunku Łodzi i Gorzowa Śląskiego,

• start pierwszego zawodnika przewidziano o godz. 9.00 w Ligocie Górnej

• rozgrzewka zawodników do etapu jazdy indywidualnej na czas – 500 m przed linią startu.

III ETAP: 02.05.2019 BYCZYNA – WOŁCZYN – 74,7 km.

• start o godzinie 15.00 –w miejscowości Byczyna – Rynek,

• meta – Wołczyn Rynek około godz. 16.45,

• etap rozgrywany na dwóch pętlach pierwsza w Byczynie o długości około 7,8 km, druga pętla około 23 km w Wołczynie. Na trasie etapu rozegrane zostaną trzy lotne premie.

IV ETAP: 03.05 KLUCZBORK – KLUCZBORK– 80 km i o MEMORIAŁ JOACHIMA HALUPCZOKA

• start - Kluczbork Rynek, godzina 10.00,

• etap płaski, rozgrywany na pętli długości 20 km, górskie premie,

• meta etapu ok. godz. 1200 rynek, Kluczbork.

Kacper Maciejuk, reprezentant OZKol. Lublin, został zwycięzcą XLVI Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego juniorów młodszych po Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej o Puchar Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Wysokie lokaty podczas trzydniowych zmagań zajmował również Piotr Maślak z KTK Kalisz

XLVI Międzynarodowy Wyścig Kolarski juniorów młodszych po Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej im. Mieczysława Godzwona o Puchar Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
Kluczbork-Gorzów Śląski-Ligota Górna-Byczyna-Wołczyn-Kluczbork, 1-3 maja 2019 r.

I etap/1 maja/wyścig ze startu wspólnego/Kluczbork-Gorzów Śląski/dystans 82 km - 1. Adam Suliga/Grupa Kolarska Gliwice, 2. Artemii Esik/Kaliningrad Rosja, 3. Jakub Kozicki/GK Piast Szczecin, ... 14. Piotr Maślak, ... 19. Adam Andrzejak, ... 24. Jacek Kozica, ... 35. Kacper Gieryk... 55. Kamil Dolak ... 99. Maciej Zalewski/wszyscy KTK Kalisz/2:23:01
II etap/2 maja/jazda indywidualna na czas/Ligota Górna/dystans 9,5 km - 1. Kacper Maciejuk/OZKol. Lublin/12:56.16, 2. Kacper Gieryk/KTK Kalisz/12:56.42, 3. Julian Kot/NOSiR BDC Development/13:10.33, ... 6. Piotr Maślak 13:21.57,... 25. Adam Andrzejak/14:00.21, ... 32. Jacek Kozica/14:08.85, ... 62. Maciej Zalewski/14:53.26, ... 72. Kamil Dolak/wszyscy KTK Kalisz/14:59.24, III etap/2 maja/wyścig ze startu wspólnego/Byczyna-Wołczyn/dystans 74 km - 1. Mikołaj Szulik/UKS Avatar/2:03:39, 2. Artemii Esik/Kaliningrad Rosja, 3. Julian Kot/NOSiR BDC Development,... 8. Piotr Maślak/KTK Kalisz,... 26. Kamil Dolak/KTK Kalisz/2:03:41,... 58. Jacek Kozica/2:08:46, ... 76. Adam Andrzejak, ... 78. Maciej Zalewski/wszyscy KTK Kalisz/obaj 2:15:23
IV etap/3 maja/wyścig ze startu wspólnego/Kluczbork-Kluczbork/dystans 80 km - 1. Kacper Chrystek/UKS Koźminianka Koźminek, 2. Julian Kot/NOSiR BDC Development, 3. Artemii Esik/Kaliningard Rosja/wszyscy 2:14:49, ... 5. Piotr Maślak ... 50. Maciej Zalewski, ... 52. Kamil Dolak/wszyscy KTK Kalisz, wszyscy 2:15:10
klasyfikacja końcowa - 1. Kacper Maciejuk/OZKol. Lublin/6:40:57, 2. Julian Kot/NOSiR BDC Development/6:41:04, 3. Łukasz Rykowski/KKS Ciechanów/6:41:18, ... 5. Piotr Maślak 6:41:22, ... 31. Kamil Dolak 6:43:00, ... 70. Maciej Zalewski/wszyscy KTK Kalisz/7:08:07