Święto Konstytucji 3 Maja

• PDF

Uroczystości związane z obchodami 3. maja w Opolu rozpoczęły się od Mszy św. w Katedrze Opolskiej w asyście kompanii honorowej 10. Opolskiej Brygady Logistycznej, Pocztów sztandarowych, młodzieży i kombatantów.

W południe na placu przed Pomnikiem Bojownikom o Polskość Śląska Opolskiego w Opolu odbywały się oficjalne uroczystości. Zakończyły je pokazy musztry paradnej w wykonaniu młodzieży Zespołu Szkół w Gogolinie.

W uroczystościach uczestniczył Poczet sztandarowy Regionu NSZZ „Solidarność” Śląsk Opolski. W imieniu opolskiej „Solidarności” kwiaty pod pomnikiem złożyła delegacja, którą reprezentowali: Grzegorz Adamczyk, zastępca przewodniczącego ZR, Edward Bieleninik, członek Prezydium ZR oraz Dariusz Jackowski, członek ZR.

Uroczystości związane z rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 maja odbywały się we wszystkich miastach naszego regionu, między innymi w Kluczborku. Uczestniczyły w nich liczne Poczty sztandarowe NSZZ "Solidarność".

Poprawiony: poniedziałek, 06 maja 2019 12:32