Święto Hutnika w Zawadzkiem

• PDF

Mszą świętą w kościele Świętej Rodziny w Zawadzkiem rozpoczęli obchody swojego święta hutnicy z Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w Alchemii S.A. w Warszawie zs. w Zawadzkiem, Oddział Walcownia Rur w Zawadzkiem. W uroczystościach brała udział Przewodnicząca Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego Cecylia Gonet oraz jej zastępca Dariusz Brzęczek, przewodniczący OM NSZZ "Solidarność" w Alchemii zs. WRA w Zawadzkiem.

Zgodnie z tradycją obchody swojego święta hutnicy z Walcowni Rur Andrzej w Zawadzkiem rozpoczęli od uroczystej Mszy św. - Msza św. w kościele św. Rodziny w Zawadzkiem rozpoczęła się o godz. 16.00. Koncelebrował ją proboszcz ks. Joachim Bomba. Hutnicy modlili się o wstawiennictwo do św. Floriana, swojego patrona, z prośbą o łaski dla pracowników Walcowni Rur Andrzej i ich rodzin, emerytów i rencistów oraz zmarłych hutników. Podczas obchodów Dnia Hutnika jest czas na modlitwę, jest i czas na zabawę. Tradycją związaną z obchodami Dnia Hutnika jest także biesiada, podczas której hutnicy mają okazję do wspomnień, żartów, dobrej zabawy.

W uroczystościach, na zaproszenie hutników, brała udział Przewodnicząca ZR Cecylia Gonet, Burmistrz Zawadzkiego Mariusz Stachowski, Dyrektor Techniczny WRA w Zawadzkiem Józef Broll. Obecnych było 200 hutników.

Poprawiony: poniedziałek, 06 maja 2019 09:29