4 maja - Dzień Hutnika i Strażaka

• PDF

Niech dzień Świętego Floriana - patrona Hutników i Strażaków przyniesie wiele radości oraz miłości Wam i Waszym najbliższym.

Życzę spokoju, nadziei na lepsze jutro, aby ciężka i niebezpieczna praca była powodem do zadowolenia,

a wykonywany zawód był powodem do zasłużonej dumy.

Przewodnicząca Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego

Cecylia Gonet

4 maja swoje święto obchodzą Hutnicy i Strażacy. Ich wspólnym patronem jest św. Florian.

św. Florian urodził się ok. 250 roku w Ceti (obecnie Zeiselmauer). Jego życie przypadło na okres prześladowań chrześcijan. W młodym wieku został powołany do armii cesarza rzymskiegoDioklecjana. W roku 304 ujął się za prześladowanymi legionistami chrześcijańskimi, za co został skazany na karę śmierci. 4 maja 304 poniósł śmierć męczeńską w nurtach rzeki Enns (Anizy), na terenie dzisiejszej Górnej Austrii, w miejscowości Lauriacum (obecnie Lorch). Ciało Floriana odnalazła wdowa Waleria. Nad jego grobem z czasem wybudowano kościół i klasztor ojców Benedyktynów, a później klasztor Kanoników laterańskich według reguły św. Augustyna. W roku 1184 biskup Modeny, na prośbę księcia Kazimierza Sprawiedliwego, sprowadził relikwie św. Floriana do Krakowa. Przypisywano mu obok funkcji wojskowych dowodzenie oddziałem gaśniczym. Według legendy, ocalił płonącą wioskę jednym wiadrem wody.

Na krakowskim Kleparzu stoi kościół pw. św. Floriana, fundacji biskupa krakowskiego Gedki – w miejscu, gdzie według legendy zatrzymały się konie wiozące relikwie świętego na Wawel. Konie tak długo nie chciały ruszyć z miejsca, aż zdecydowano o wybudowaniu świątyni. Obecnie relikwie Świętego Floriana znajdują się na Wawelu, w Bazylice św. Floriana w Krakowie i w Chorzowie. 4 maja 2004 roku relikwie trafiły do Bazyliki katedralnej św. Michała Archanioła i św. Floriana w Warszawie. W grudniu 2013 roku do Sanktuarium św. Wojciecha w Bielinach uroczyście wprowadzono relikwie świętego Floriana, a od 9 listopada 2014 roku są również w Kolbuszowej i od 2 maja 2015 r. w Dobrzechowie.

W ikonografii św. Florian przedstawiany jest najczęściej w stroju rzymskiego oficera, z naczyniem z wodą do gaszenia ognia, lub wprost gaszącego pożar. Czasami jako książę. Bywa, że w ręku trzyma chorągiew. Jego atrybutami są: kamień młyński u szyi, kolczuga, krzyż, czerwony i biały krzyż, miecz, palma męczeńska, płonący dom, orzeł, tarcza, zbroja.

Poprawiony: poniedziałek, 06 maja 2019 07:01