Wystawa mobilna „Ojciec Naszej Niepodległej – Józef Piłsudski

• PDF

W ramach obchodów 100 lecia Niepodległości od 7 do 14 grudnia w Liceum Ogólnokształcącym nr VIII w Opolu i od 17 do 21 grudnia w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr I w Opolu będzie prezentowana niezwykła wystawa mobilna „Ojciec Naszej Niepodległej – Józef Piłsudski w rysunkach Zdzisława Czermańskiego”.

Autorami wystawy są Piotr Strzetelski i Marcin Niewalda. Wystawa prezentuje postać Marszałka Piłsudskiego uwiecznionego w pracach artysty Zdzisława Czermańskiego (1900-1970), świetnego malarza, portrecisty i karykaturzysty. Unikatowym dziełem twórczości Czermańskiego jest właśnie cykl rysunków, których bohaterem jest Józef Piłsudski, co też jest wyrazem wielkiej osobowości i charyzmy, jaką posiadał Marszałek. Każdy rysunek opowiada dany epizod z życia Naczelnika Państwa, a towarzyszą jej cytaty, myśli i ciekawostki warte zapamiętania i przybliżające w sposób niestereotypowy autora „Cudu nad Wisłą”. Wystawa była już prezentowana w Zespole Szkół w Łambinowicach, spotkała się z ogromnym zainteresowaniem. Serdecznie zapraszamy wszystkich do oglądania.

Inicjatorem i organizatorem sprowadzenia wystawy do opolskich szkół jest Mariusz Madej – Przewodniczący Komisji Zakładowej OM NSZZ "Solidarność"  Pracowników Oświaty i Wychowania  w Opolu. W jego imieniu składamy wielkie podziękowania Fundacji „Genealogia Polaków” za nieodpłatne wypożyczenie wystawy.

Poprawiony: poniedziałek, 10 grudnia 2018 10:47