Apel

Koleżanki i Koledzy!
Organizacja Podzakładowa NSZZ „Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej w Opolu zwraca się do Was z prośbą o pomoc w zbieraniu podpisów sprzeciwu dotyczącego planowanej likwidacji placówek pocztowych na terenie województwa opolskiego i zastępowania ich agencjami pocztowymi obsługiwanymi przez osoby nie będące pracownikami Poczty Polskiej.

Te antyspołeczne działania doprowadzą do poważnego ograniczenia (głównie na wsi) dostępnościpowszechnych usług pocztowych świadczonych przez Pocztę Polską w ramach służby publicznej, co zgodnie z Art. 60 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej winno być zagwarantowane wszystkim obywatelom na równych zasadach. Jednocześnie przyczynią się do likwidacji dziesiątków miejsc pracy, w wyniku czego pocztowcy zapewne powiększą szeregi bezrobotnych.

Uruchomienie w miejsce likwidowanych placówek tzw. agencji pocztowych nie zapewni właściwej jakości i dostępności usług pocztowych i przyczyni się do utraty dobrego imienia Poczty Polskiej, która mimo tego, że dotąd towarzyszyła społeczeństwu i była jedną z instytucji publicznych kojarzonych w funkcjonowaniem Państwa Polskiego, zostanie zepchnięta na margines rynku usług pocztowych, co w konsekwencji doprowadzi
do przejęcia tegoż rynku przez innych (głównie z obcym kapitałem) operatorów. A jak wiadomo operatorzy ci nastawieni są przede wszystkim na świadczenie usług przynoszących zyski przy jak najmniejszym nakładzie środków. Obsługa terenów wiejskich generuje głównie koszty, i związku z tym mieszkańcy wsi z przyczyn ekonomicznych zostaną praktycznie odcięci od podstawowych usług pocztowych.
Nie wierzcie w zapewnienia nowego prezesa Poczty Polskiej, który w mediach oświadczył,
że wstrzymuje zwolnienia grupowe, likwidację placówek pocztowych oraz centralizację służby doręczeń by przeanalizować sytuację. IV tura zwolnień grupowych jest aktualnie przeprowadzana, a służba doręczeń jest centralizowana. Wprawdzie tempo likwidacji urzędów pocztowych spadło, ale to tylko przedwyborczy trik,by uspokoić opinię publiczną. Można być pewnym, że po wyborach tempo likwidacji placówek pocztowych gwałtownie wzrośnie. Już obecnie w urzędach pocztowych okrojono etaty do tego stopnia, że obsługują Was przeciążeni i przemęczeni pracownicy. Starają się jak mogą, lecz możliwości ludzkie mają swoje granice. Pocztowcy (no może poza zarządem Poczty Polskiej) to w zdecydowanej większości ludzie oddani swojej firmie, rozumiejący jak ważną misję społeczną mają do spełnienia.
Nasza Firma służy Polakom już ponad 450 lat. Jeszcze pięć lat temu była w czołówce europejskich operatorów pocztowych. Niestety, obecny rząd najwyraźniej przyjął sobie za cel zniszczenie Naszego Narodowego Operatora, jakim jest Poczta Polska.
Wasze głosy sprzeciwu mogą przyczynić się do tego, że zostanie zahamowany proces zabijania jednej z ostatnich naprawdę polskich dużych firm, a Poczta Polska będzie mogła służyć następnym pokoleniom Polaków.
Do niniejszego apelu załączamy wzór społecznej listy przeciwników likwidacji placówek pocztowych.
Listy z podpisami prosimy przesłać na adres Naszej Organizacji, bądź do Zarządu Regionu
NSZZ „Solidarność" Śląska Opolskiego w nieprzekraczalnym terminie do dnia 18 maja 2011 r.
Za okazaną pomoc w imieniu wszystkich Pocztowców serdecznie dziękujemy!

Organizacja Podzakładowa NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej w Opolu
ul. Krakowska 46, 45-076 Opole