Projekt ustawy o PPK nie został skierowany do związków zawodowych!

• PDF

7 marca 2019 roku, na stronie Rządowego Centrum Legislacji ukazał się projekt ustawy o systemie instytucji rozwoju oraz o zmianie niektórych innych ustaw. Zmiany we wspomnianym projekcie dotyczą ustawy z dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych (Dz. U. poz. 2215) art. 2 pkt 40. Modyfikacja przepisów polega na określeniu nowej definicji wynagrodzenia jako podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe uczestnika PPK, bez stosowania ograniczenia 30 krotności średniego wynagrodzenia oraz z wyłączeniem podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób przebywających na urlopie wychowawczym oraz pobierających zasiłek macierzyński lub zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.

Chociaż projekt zawiera istotne dla pracowników zmiany nie został on skierowany do związków zawodowych, w tym do NSZZ „Solidarności”. To kolejne naruszenie rządu względem konsultacji społecznych. Projekt aktu prawnego powinien trafić zarówno do Rady Dialogu Społecznego, jak i partnerów społecznych – związków zawodowych oraz organizacji pracodawców.

W takiej sytuacji NSZZ „Solidarność” nie może zgodzić się z wypowiedzią Minister Pracy, Rodziny i Polityki Społecznej Elżbiety Rafalskiej, która na jednym z posiedzeń plenarnych Rady Dialogu Społecznego zwracała uwagę na incydentalne sytuacje naruszeń regulacji prawnych, dotyczących konsultacji społecznych. Jest to przykład braku przestrzegania praw reprezentatywnych organizacji związkowych do opiniowania projektów aktów prawnych w zakresie objętym zadaniami związków zawodowych (art. 19 ustawy o związkach zawodowych (Dz. U. 1991 nr 55 poz. 234)). Wśród pracowników rosną obawy, że działania rządu po raz kolejny wykorzystają szybkie tempo procedowania do uchwalenia ustawy, przy jednoczesnym braku zasięgnięcia opinii związków zawodowych.

kr

źródło: https://www.tysol.pl/