Jak najkorzystniej rozliczyć się z fiskusem za 2018 rok

• PDF

Podatnicy podatku PIT – czyli pracownicy, zleceniobiorcy, osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą – są zobowiązani do dokonania rocznego rozliczenia podatkowego z urzędem skarbowym, właściwym według miejsca zamieszkania podatnika. Od 2019 roku, dzięki nowej usłudze „Twój e-PIT” podatnicy nieprowadzący działalności gospodarczej nie będą już musieli wypełniać wniosków, ani składać deklaracji, by rozliczyć swój podatek. Zamiast tego na portalu podatkowym Krajowa Administracja Skarbowa przygotuje dla podatników i udostępni w wersji elektronicznej PIT-37 i PIT-38.

W praktyce podatnik może wybrać, czy skorzysta z usługi Twój e-PIT czy też samodzielnie wypełni zeznanie na dotychczasowych zasadach. W przypadku elektronicznej formy można też uzupełnić dane o informacje na temat ulg podatkowych oraz 1 proc. podatku PIT na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Z usługi można skorzystać tutaj https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/

Usługa jest dostępna od 15 lutego i będzie można skorzystać z niej do 30 kwietnia 2019 r. Jeżeli dany podatnik nie złoży do tego czasu samodzielnie zeznania lub nie potwierdzi zeznania w usłudze Twój e-PIT, to przygotowane przez KAS zeznanie zostanie uznane za złożone w sposób automatyczny.

Podatnicy składający zeznanie podatkowe za 2018 rok mogą skorzystać z dostępnych ulg podatkowych oraz odliczeń, obniżając tym samym swoje zobowiązanie względem urzędu skarbowego. Jakie ulgi i odliczenia można uwzględnić w PIT za 2018 rok?

Tutaj zestawienie ulg, z których podatnicy korzystają najczęściej.

źródło: www.solidarnosc.org.pl/

Poprawiony: wtorek, 12 marca 2019 08:21