NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Kondolencje

• PDF

Najgłębsze wyrazy współczucia i słowa otuchy JANOWI ZDUNOWI, przewodniczącemu  NSZZ "Solidarność" w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa z siedzibą w Opolu

z powodu śmierci TEŚCIOWEJ

składa:

Przewodnicząca Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego

Cecylia Gonet

Inspekcja sanitarna w dobie pandemii koronawirusa – ciche, niezauważalne bohaterstwo?

• PDF

Chyba już nie „ciche” i „niezauważalne” dzięki mediom. Ale czy można dbanie o zdrowotne bezpieczeństwo milionów Polaków, nawet w czasach  obecnej epidemii,nazywać „bohaterstwem”, przecież to nasza codzienna praca, wpisana w zasady etyki wykonywania zawodu.Fakt, że niełatwa, niewdzięczna i nie zawsze doceniana. Przynajmniej do dzisiaj. Bo dzisiaj zewsząd dociera wsparcie: bardzo ciepłe słowa z  prośbąo wytrwanie czy przyniesiony ciepły posiłekw ramach akcji „Posiłek dla Medyka”.

Poprawiony: wtorek, 07 kwietnia 2020 08:46 Więcej…

Oby tylko nie przywlec tego do domu

• PDF

W Regionie NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego działa kilkanaście organizacji zakładowych w placówkach ochrony zdrowia. Jak wygląda ich praca?, czy zmieniła się w dobie  szalejącej pandemii koronawirusa? – między innymi o tym opowiadają przewodniczący organizacji związkowych NSZZ „Solidarność”, którzy pracują w tym sektorze.

Poprawiony: wtorek, 07 kwietnia 2020 08:00 Więcej…

Życzenia i podziękowania dla Pracowników Ochrony Zdrowia

Z okazji  Dnia Pracownika Ochrony Zdrowia

życzę Państwu zdrowia, wszelkiej pomyślności w życiu osobistym,

wytrwałości w codziennych troskach

oraz życzliwości ze strony pacjentów i ich rodzin.

Składam Wam podziękowania za ofiarną i ciężką pracę w trudnej i odpowiedzialnej służbie na rzecz chorych. - Szczególnie teraz, kiedy ta pomoc wiąże się z ryzykiem utraty własnego zdrowia, a nawet życia.

Społecznego znaczenia i wartości Państwa codziennej pracy nie da się w żaden sposób przecenić. Ratowanie życia drugiemu człowiekowi jest honorem i zobowiązaniem, a ludzie którzy podejmują się tej misji, zasługują na najwyższe uznanie.

Przewodnicząca Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność” Śląska Opolskiego

Cecylia Gonet

Poprawiony: wtorek, 07 kwietnia 2020 05:13

Maseczki ochronne dla seniorów

• PDF

W trosce o bezpieczeństwo seniorów Miasto Opole przygotowalo dla nich maseczki ochronne. Dostarczają je wolontariusze po wcześniejszym zamówieniu telefonicznym: 77 441 23 70 lub 77 400 59 55 (od 8.00 do 15.00). Maseczki są bazpłatne, rozdawane po 2 szt. Więcej…

Rozwiązania tarczy antykryzysowej dotyczące osób z niepełnosprawnościami

• PDF

O orzeczeniach o niepełnosprawności, o dofinansowaniach do pensji i sytuacji warsztatów terapii zajęciowej i aktywności zawodowej w ramach "tarczy antykryzysowej".

Poprawiony: poniedziałek, 06 kwietnia 2020 20:45 Więcej…

Tarcza antykryzysowa. Przewodnik po rozwiązaniach dla przedsiębiorców i pracowników

• PDF

Kto może dostać dofinansowanie do wynagrodzeń, jakie warunki należy spełnić, żeby dostać pożyczkę, co z Funduszem Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych? Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania znajdują się w przewodniku po najważniejszych rozwiązaniach dla przedsiębiorców i pracowników. Więcej czytaj TUTAJ

"SOLIDARNOŚĆ" Śląska Opolskiego wspiera jednoimienny szpital w Kędzierzynie-Koźlu

• PDF

Opolska „Solidarność” przekazała 10.000 zł na potrzeby Kozielskiego szpitala. Placówka przy ulicy Roosevelta w Kędzierzynie-Koźlu została przekształcona w jednoimienny szpital zakaźny w naszym regionie, do którego kierowani są pacjenci z objawami COVID-19. Do Kędzierzyna-Koźla przywożeni są chorzy z całej Opolszczyzny.

Poprawiony: sobota, 04 kwietnia 2020 21:32

Antykryzysowe porozumienie związku zawodowego z pracodawcą

• PDF

W skutek nowelizacji został dodany w ustawie z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (dalej zwaną specustawą) art. 15g przewidujący możliwość zawarcia ze związkiem zawodowym porozumienia określającego warunki i tryb wykonywania pracy w okresie przestoju ekonomicznego lub obniżonego wymiaru czasu pracy.

Poprawiony: sobota, 04 kwietnia 2020 20:32 Więcej…

Strona 1 z 266