NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Nowe zasady pracy biura ZR

• PDF

Informujemy, że w związku ze wzrostem zakażeń koronawirusem biuro Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego wprowadza obostrzenia. Od poniedziałku 26 października biuro ZR będzie czynne od godz. 9.00 do godz. 15.00.

W trosce o bezpieczeństwo, wszystkie wizyty w biurze ZR odbywać się mogą WYŁĄCZNIE po uprzednim umówieniu telefonicznym lub mailowym (tel. 77 42 32 860, e-mail:  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. ).

Pandemia pretekstem do handlu w niedzielę?

• PDF

Resort gospodarki jest otwarty na dialog w sprawie zniesienia zakazu handlu w niedziele – powiedziała wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Zastrzegła, że ostateczne decyzje podejmie sztab kryzysowy.- Kwestia zniesienia zakazu handlu w niedziele z pewnością wymaga systematycznego monitorowania sytuacji epidemicznej w kraju – stwierdziła.

Bank Pekao przygotował ofertę dla członków Solidarności

• PDF

Bank Pekao przygotował specjalną ofertę dla członków Solidarności. "Mamy w ofercie w pełni zdigitalizowane podejście: dedykowaną stronę z informacjami o ofercie produktowej, gdzie pracownicy mogą zakładać konta na selfie, formularze do kontaktu sprawie sprzedaży pożyczki na telefon oraz wnioskowania o kredyt mieszkaniowy w oparciu o video chat z konsultantem banku" - informuje bank.

Poprawiony: piątek, 23 października 2020 07:50 Więcej…

„Nie będziemy firmować fasady dialogu”. „Solidarność” występuje z RDS-u!

• PDF

My jako „Solidarność”, a także nasi współpracownicy, którzy wchodzą w skład RDS, podjęliśmy decyzję, że z dniem dzisiejszym składamy rezygnację z członkostwa w RDS – poinformował podczas konferencji prasowej szef NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Prezydent podpisał ustawę o Funduszu Medycznym

• PDF

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o Funduszu Medycznym. To bardzo ważny moment dla polskich pacjentów, rodziców, którzy martwią się o zdrowie swoich dzieci – mówił prezydent. Według premiera Mateusza Morawieckiego to pokazuje, że prezydent i rząd traktują służbę zdrowia jako „najwyższy priorytet”.

Tarcza 5 - zapobieganie, przeciwdziałanie i zwalczanie COVID-19

• PDF

Ustawa z 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw (tzw. Tarcza 5.0). zostałaopublikowana w Dzienniku Ustaw z 23 września 2020 r. pod poz. 1639 i weszła w życie w dniu 16.10.2020 r. Więcej…

Byli opozycjoniści mogą wnioskować o świadczenie wyrównawcze

• PDF

Działacze opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowane z powodów politycznych mogą wnioskować o świadczenie wyrównawcze - przypomina Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Pracownik kontra koronawirus. Jakie świadczenia przysługują w czasie drugiej fali Covid-19?

• PDF

Gdy pracownik lub jego dziecko trafi na kwarantannę, możliwe jest uzyskanie świadczeń. Kiedy zostanie przyznany zasiłek chorobowy, a kiedy wynagrodzenie za czas choroby? Na jakich zasadach można starać się o zasiłek opiekuńczy i czy możliwe jest jego uzyskanie na mocy decyzji sanepidu? Co, kiedy Covid-19 spowoduje utratę pracy? Wyjaśniamy.

Władysław Pałka po. przewodniczącego O/ZR w Głuchołazach

• PDF

Informujemy, że do czasu wyboru nowego przewodniczącego O/ZR NSZZ "Solidarność" w Głuchołazach przewodnicząca Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego Cecylia Gonet powierzyła Władysławowi Pałce pełnienie obowiązków przewodniczącego tego oddziału.

Poprawiony: wtorek, 20 października 2020 06:48 Więcej…

Strona 1 z 294