NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Solidarność pamięta o swoim Patronie

• PDF

W niedzielę 19 października w Opolu odbyły się regionalne uroczystości ku czci bł. ks. Jerzego Popiełuszki w 30. rocznicę jego męczeńskiej śmierci. Uroczystości rozpoczęły się uroczystą Mszą św. w intencji „Świata pracy”. Wieczorem naukowcy z Instytutu Historii Uniwersytetu Opolskiego przedstawili sylwetkę bł. ks. Jerzego. Prowadzący sympozjum dr Antoni Maziarz zwracał uwagę, że wiele kazań bł. ks. Popiełuszki, mimo innego systemu politycznego jest nadal aktualnych.

Poprawiony: poniedziałek, 20 października 2014 13:00 Więcej…

Zaproszenie

• PDF

Serdecznie zapraszamy na Bieg Sztafetowy Solidarności w niedziele 19 października na trasie:i Góra Świętej Anny - Zdzieszowice - Krapkowice - Opole dla uczczenia XXX rocznicy tragicznej śmierci Patrona Solidarności Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszko

Poprawiony: piątek, 17 października 2014 11:45 Więcej…

Życzenia

• PDF

18 października swoje święto obchodzą Łącznościowcy i Pracownicy Poczty Polskiej. Z tej okazji w imieniu Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego życzę ludzkiej życzliwości i społecznego uznania, stabilizacji zatrudnienia oraz godziwych warunków pracy i płacy. Życzę również długich lat życia w zdrowiu, szczęścia rodzinnego oraz satysfakcji z osiągnięć prywatnych i zawodowych.

Przewodnicząca Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego Cecylia Gonet.

Poprawiony: piątek, 17 października 2014 08:03

Stan polskiej oświaty

• PDF

W siedzibie Zarządu Regionu odbyła się Konferencja prasowa Rady Sekcji Regionalnej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego. Przewodniczący Piotr Pakosz przedstawił warunki pracy i sytuację płacową w opolskiej oświacie. Jasno przedstawił żądania ustalone podczas zebrań Sekcji Krajowej - 9% podwyżka płac od 1 stycznia 2015 roku.

Poprawiony: środa, 15 października 2014 12:30 Więcej…

30. rocznica śmierci bł. ks. Jerzego

• PDF

W niedzielę 19 października w katedrze opolskiej odbędą się uroczystości ku czci bł. ks. Jerzego Popiełuszki w 30. rocznicę Jego męczeńskiej śmierci.

Uroczystości rozpoczną się o godz. 16.00 Mszą św. dziękczynną za „Świat Pracy”.

Poprawiony: wtorek, 14 października 2014 08:19 Więcej…

Dzień Edukacji Narodowej

• PDF

Dzień Edukacji Narodowej to szczególne święto, święto wszystkich nauczycieli, pedagogów, wychowawców i pracowników oświaty.

W imieniu Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego życzę by każdego dnia towarzyszyła Wam pogoda ducha oraz twórcza pasja przekazywania wiedzy, kształtowania postaw młodych ludzi i wpływania na ich życiowe wybory. Życzę satysfakcji z pracy pedagogicznej, poczucia ważności wykonywanego zawodu, aby przywiązanie i wdzięczność obecnych uczniów wynagradzała Wam trudy niełatwej pracy, a pamięć wychowanków sprzed lat stanowiła dowód na to, jak ogromną rolę spełnialiście w ich życiu.

Jednocześnie proszę przyjąć najlepsze życzenia zdrowia, zadowolenia, optymizmu i wszelkie pomyślności w życiu prywatnym i zawodowym.

Przewodnicząca Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego

Cecylia Gonet

Poprawiony: wtorek, 14 października 2014 06:29

Zmiana dyżurów prawnika

• PDF

Informujemy, że od 14 października nastąpi zmiana dyżurów prawnika ZR Heleny Rajczuk.

Obecnie H. Rajczuk będzie udzielać porad prawnych:

poniedziałek od 10.40 do 13.40

wtorek od 8.20 do 13.40

czwartek od 8.20 do 14.00

Debata w WSSE

• PDF

Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego i Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” przy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej  w Opolu pragnie zaprosić, zainteresowanych tematem, 15 października 2014 r. [godz. 11.00, sala konferencyjna   (I p.)  Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu, ul. Mickiewicza 1] na debatę nt. „Czy powołanie nowej Inspekcji czuwającej nad bezpieczeństwem żywności jest konieczne by  usprawnić działający system?”.

Poprawiony: poniedziałek, 13 października 2014 11:48 Więcej…

Konferencja prasowa

• PDF

Sekcja Regionalna Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”  Śląska Opolskiego, serdecznie zaprasza na Konferencję prasową która odbędzie się 13.10.2014 r. w siedzibie Zarządu Regionu  NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego w Opolu ul. Ks. Damrota 4 o godz.10.30.  Główną tematyką konferencji będzie „ Sytuacja w polskiej oświacie i perspektywy 2015 r.”

Poprawiony: piątek, 10 października 2014 12:22 Więcej…

Strona 1 z 61