biuletyn_8-9

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Tanie rury dobijają hutę Andrzej

• PDF

Walcownia Rur Andrzej z Zawadzkiego, która zatrudnia 500 osób, ma coraz większe kłopoty. Pracownicy apelują do rządu o pomoc. Działająca w Zawadzkiem walcownia rur to firma żywicielka dla sporej części mieszkańców. Zakład specjalizuje się w produkcji stalowych rur bez szwu i pod tym względem jest absolutnym liderem w kraju.

Poprawiony: wtorek, 24 stycznia 2017 13:52 Więcej…

WRDS pod nowym przewodnictwem

• PDF

Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego – zgodnie z obowiązującymi przepisami – wybrała na najbliższy rok funkcjonowania nowego przewodniczącego.

Marszałka Andrzeja Bułę, który przez ubiegły rok przewodniczył Radzie w imieniu strony samorządowej, zastąpił Sebastian Koćwin, reprezentant strony pracowniczej, przewodniczący wojewódzkich struktur OPZZ.

Wcześniej członkowie Rady omawiali kwestie związane z reformą oświatową (temat wróci także na najbliższym posiedzeniu) i kształceniem zawodowym.

Poprawiony: wtorek, 24 stycznia 2017 12:01 Więcej…

Stawka godzinowa ma być święta

• PDF

Wywiad z Romanem Giedrojciem – Głównym Inspektorem Pracy w Dzienniku Gazecie Prawnej

Przy każdej kontroli inspektor pracy sprawdzi wypłacanie minimalnej płacy dla zlecenio i usługobiorców. Potrącanie opłat, kar lub zaniżanie godzin wykonywania zadań nie będzie furtką do obchodzenia prawa

Czy inspekcja sprawdza już wypłacanie co najmniej 13-złotowej stawki zleceniobiorcom i samozatrudnionym?

Zmasowane kontrole ruszą po pierwszych wypłatach, czyli w lutym. Oczywiście musimy wytypować firmy do sprawdzenia. Z tego punktu widzenia nieoceniona jest pomoc związków zawodowych, bo w praktyce mają one większą możliwość pozyskiwania informacji o nieprawidłowościach oraz kontaktu z poszkodowanymi osobami. Niektórzy zatrudnieni wciąż sądzą, że jeśli zgłoszą się do PIP, to firma zrezygnuje z ich pracy, nie przedłuży im umowy itp. Dodatkowo ci z mniejszych miejscowości lub zakładów obawiają się, że zatrudniający będzie w stanie zidentyfikować osobę zgłaszającą nadużycia, nawet jeśli inspektorzy gwarantują jej anonimowość. Dlatego cieszy mnie porozumienie o współpracy w tym zakresie zawarte z NSZZSolidarność”. Dzięki temu kontrole przestrzegania minimalnej stawki godzinowej będą efektywniejsze. Inicjatywa związkowej centrali w tej sprawie jest bardzo cenna.

Poprawiony: wtorek, 24 stycznia 2017 10:21 Więcej…

Kondolencje

• PDF

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że

odszedł do Pana

JÓZEF KRAWCZYK

Przewodniczący Organizacji Podzakładowej NSZZ „Solidarność”

TAURON Kraków Oddział Opole w latach 1989 – 2004

Wyrazy współczucia i słowa otuchy

RODZINIE

składa

Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego

Młodzi promują Związek

• PDF

16 stycznia 2017 r. odbył się noworoczny event zorganizowany przez Zakładową Organizację Związkową NSZZ "Solidarność" przy Politechnice Opolskiej. W trakcie imprezy można było między innymi: zwiedzać niesamowitą ekspozycję pojazdów w Latającym Muzeum Motoryzacji, założonym przez dra Wacława Hepnera, a także pojeździć na Rollkowisku. Oczywiście nie mogło nas tam zabraknąć! Bawiliśmy się świetnie, czego dowodem są poniższe zdjęcia.

Więcej zdjęć w zakładce „S” Młodzi

Poprawiony: piątek, 20 stycznia 2017 13:24

Bez zmian w ubezpieczeniach dla pracujących emerytów

• PDF

W Przeglądzie emerytalnym nie został poruszony temat podlegania ubezpieczeniom społecznym pracujących emerytów. Dokument nie przewiduje też zmian w tym zakresie. Obecnie pracujący emeryt, podlegający ubezpieczeniom społecznym może przeliczyć wysokość emerytury i uwzględnić w niej nowy staż pracy.

Poprawiony: piątek, 20 stycznia 2017 09:15 Więcej…

Kondolencje

• PDF

Wyrazy głębokiego współczucia i słowa otuchy

ROBERTOWI KAFARSKIEMU

Przewodniczącemu Klubu SIP przy Zarządzie Regionu NSZZ "Solidarność" Śląska Opolskiego,

Z-cy przewodniczącego MOZ NSZZ „Solidarność” przy Alchemia S.A. z siedzibą w Zawadzkiem

z powodu śmierci

MAMY

składają:

Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego

oraz MOZ NSZZ „Solidarność” przy Alchemia S.A. z siedzibą w Zawadzkiem

Wyjazdowe szkolenie dla nowych przewodniczących i członków Regionalnej Sekcji Młodych w Turawie

• PDF

„wiedza kosztuje ale niewiedza kosztuje jeszcze więcej”

W dniach 16-18 stycznia w Turawie odbyło się trzydniowe wyjazdowe szkolenie z podstaw funkcjonowania związków zawodowych dla nowych przewodniczących i członków Regionalnej Sekcji Młodych przy Zarządzie Regionu.

Poprawiony: czwartek, 19 stycznia 2017 09:36 Więcej…

Nie dostajesz 13 zł. Zgłoś się do nas!

• PDF

NSZZ „Solidarność” wspólnie z Państwową Inspekcją Pracy będzie prowadzić wspólną akcję mającą na celu wyegzekwowanie stosowania minimalnej stawki godzinowej. – To cenna inicjatywa! Wsparcie Solidarności, która ma swoje struktury w całym kraju bardzo jest nam potrzebne – odpowiedział Roman Giedrojć, Główny Inspektor Pracy.

Poprawiony: wtorek, 24 stycznia 2017 10:20 Więcej…

Strona 1 z 127