Przemek

Koleżanki, Koledzy

Powtarzam apel, o zaangażowanie się w organizację wrześniowych dni protestu. Przypominam, że 11.09.2013r.to dzień branżowy. Nasz Sekretariat będzie pikietował wspólnie z Rolnikami, oraz Sekretariatem Spożywców.  Jak zostało przekazane przez Sztab Protestacyjny wyjazdy będą organizowane przez Zarządy Regionów. A więc proszę o zgłaszanie uczestników w Regionach. W przypadku zapełnienia autokaru istnieje możliwość jego zamówienia.

W złączeniu komunikat o „Dniach protestu”

Pozdrawiam

Alfred Bujara

PZU musi wycofać się z upomnienia, jakie nałożył na Justynę Winiarską, wiceszefową „Solidarności” w spółce. Kobieta została ukarana za to, że wysłała kilkaset maili, w których przypomniała, że mobbing jest zabroniony i powinien być ujawniany. – Działała dla szczytnych celów i dobra pracowników – uznał gliwicki sąd.

Ubezpieczeniowy gigant musi wycofać się z nałożonej na Winiarską kary i pokryć koszty procesu. Wyrok jest prawomocny, bo PZU nie złożył apelacji. – Cieszę się, że niezdrowe praktyki funkcjonujące w firmie zostały dostrzeżone, obnażone i skrytykowane przez sąd – powiedziała nam Winiarska.

Szykany w pogoni za wynikiem

Kobieta od kilkunastu lat pracuje w katowickim oddziale PZU. Od dawna starała się zwrócić uwagę przełożonych na skargi pracowników, którzy twierdzili, że w pogoni za wynikiem szykanuje się ich, zastrasza, poniża lub nakłania do łamania procedur. Byle wykonać plan i wynik.

W lutym zeszłego roku doszło w tej sprawie do spotkania z dyrektorami Pionu Sieci Grupy PZU w Katowicach. Po nim wiceprzewodnicząca Winiarska wysłała do kilkuset pracowników firmy w regionie e-mail z komunikatem o przebiegu spotkania. Przypomniała, że pracownicy skarżą się na „nielegalne praktyki stosowane przez niektórych przełożonych” i że „wszelkie zachowania polegające w szczególności na zastraszaniu i poniżaniu podległych pracowników oraz wymuszaniu łamania obowiązujących w Spółce procedur są bezwzględnie zabronione!”. Zaapelowała, aby takie przypadki zgłaszać. Continue reading