Zarząd Regionu Toruńsko-Włocławskiego NSZZ "Solidarność", ul. Piekary 35/39, 87-100 Toruń
tel. 56 622 41 52, 56 622 45 75, e-mail: torun@solidarnosc.org.pl

OBRADOWAŁO PREZYDIUM ZR

poniedziałek, 9 Listopad, 2020

Obradujący dziś członkowie Prezydium Zarządu Regionu zapoznali się m.in. z wynikami rokowań związkowców Sanepidu Włocławek, leśników, a także ustalono datę i porządek obrad Zarządu Regionu. Przewodniczący ZR zdał sprawozdanie z rozmiaru uszkodzeń budynku przez demonstrantów spod znaku „runa sieg” (błyskawicy).

Po interwencji Prezydium Zarządu Regionu i wykorzystaniu kilku „narzędzi negocjacyjnych” pracownicy Stacji Epidemiologicznych we Włocławku otrzymali wyrównanie wynagrodzeń ze spłata oid 1 lipca tego roku.

Szczegółowo omówiono przebieg niedawno zakończonego konfliktu w Toruńskiej Dyrekcji lasów Państwowych (informowaliśmy wcześniej). Prezydium z dużym uznaniem odniosło się do pozytywnej roli, jaką w rozstrzygnięciu tego problemu odegrała Pani Poseł Ewa Kozanecka. Z całej sprawy wypłynęło sporo wniosków i zagadnień na przyszłość, które postaramy się wykorzystać w szkoleniach (jak tylko będzie to możliwe, żeby takie przeprowadzić).

Ustalono datę sesji Zarządu Regionu. Zostanie zwołana na dzień 27 listopada, prawdopodobnie do Kruszwicy (jest tam odpowiednia sala). Jednocześnie nie wykluczono, iż w przypadku pogorszenia sytuacji epidemiologicznej zostanie rozważona opcja przeprowadzenia obrad przez internet. Pewne względy regulaminowe nie pozwalają od razu zastosować takiego trybu. Szczegółowy porządek obrad zostanie ustalony w statutowym czasie.

Przewodniczący Tomasz Jeziorek zrelacjonował przebieg niektórych demonstracji zwolenników aborcji, które przechodziły obok naszej kamienicy. Podczas jednej z nich uszkodzono elewację poprzez wymalowanie napisu „mordercy kobiet” i umieszczenie dwóch faszystowskich znaków tzw. „Runa sieg”, natomiast niedawno ustawiono przy wejściu kwiaty, znicze, oraz kartony z wulgarnymi napisami (sprzątnięte). Część członków ZR włączyła się w ochronę toruńskich kościołów przed dewastacją przez „czarne marsze”.

Fot u góry – Prezydium w komplecie, niżej – uczestnicy „czarnych marszów” bazgroląc swoje faszystowskie symbole nie oszczędzili kamiennych elewacji Starego Miasta (dalej nasza kamienica).

Okolice popularnych barów szybkiej obsługi ul. Szeroka, Toruń