CO DALEJ Z POLSKIM GAZEM ŁUPKOWYM

Po trudnościach z naszą stroną internetową - mamy nadzieję że pierwszych i ostatnich, przedstawiamy tematykę związaną z gazem łupkowym. Uzyskiwane informacje rodzą przekonanie, źe namacalną korzyścią przeciętnego Kowalskiego będzie jedynie woń tego gazu / nawiasem mówiąc szkodliwa/.

GOSPODARKA WODNA MOŻE WYJŚĆ NA PROSTĄ

Wczoraj 26 lipca 2011r. kolejny raz uczestniczyliśmy w posiedzeniu Sejmowej Komisji Nadzwyczajnej d.s. projektu ustawy o zwalczaniu skutków powodzi........ . Po blisko rocznej batalii, usłanej z naszej strony nieustanną krytyką zamiaru zburzenia obecnej struktury organizacyjnej Gospodarki Wodnej RP, Komisja postanowiła wykreślić z projektu ustawy nieroztropne rozdziały.

Podczas obrad podkreślono również konieczność opracowania planu uzdrowienia tej gałęzi gospodarki, o co ubiegaliśmy w Ministerstwie Środowiska od sierpnia ubiegłego roku. Cieszymy się , że nasze krytyczne argumenty dotyczące projektu ustawy przekonały Szanowną Komisję .

Przez ten rok Gospodarka Wodna dotknęła dna. Przyszedł czas, aby fachowcy wypowiedzieli się o jej przyszłości!

RATUJMY GRUPĘ LOTOS SA

W imieniu Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej Ustawy o zachowaniu przez Państwo Polskie większościowego pakietu akcji Grupy Lotos SA oraz własnym, mając na względzie jeden z ważniejszych rynków energotycznych Naszego Kraju, apelujemy o pilne wysłanie list z wykazem obywateli udzielających poparcie projektowi w/w ustawy.

Listy prosimy przesyłać do dnia 29 lipca, na adres Komitetu: ul. Jana Kochanowskiego 75, 80-402 Gdańsk.

W załączeniu dołączamy dokumenty źródłowe:

BLOKADA ZAKOPIANKI 25.06.2011r.

Zgodnie z zapowiedzią, w dniu 25 czerwca w Skomielnej odbyła się pikieta manifestacyjna, połączona z blokadą zakopianki . Około200 związkowców reprezentujących Parki Nardowe, Gospodarkę Wodną , wspieranych solidarnym udziałem leśnej solidarności z Krakowa i Katowic, wyraziło swoją dezaprobatę wobec destrukcyjnym praktykom rządzących. W pierwszej kolejności likwidacja Gospodarstw Pomocniczych, a następnie brak perspektywicznych rozwiązań naprawczych wymusza na nas obnażanie skutków złych decyzji w ten obecnie jedyny możliwy sposób. Widoczny nagminnie brak dialogu społecznego, skutkuje coraz częściej brakiem obiektywizmu. Jest to jeden z elementów demokracji, na co nie możemy być obojętni!

Link do galerii zdjęć z pikiety:http://www.facebook.com/media/set/?set=a.227543300602236.58193.177856652237568

BLOKADA ZAKOPIANKI STANIE SIĘ FAKTEM

Rada Krajowej Sekcji Pracowników Parków Narodowych 14 czerwca 2011 roku podjęła ostateczną decyzje o blokadzie zakopianki . Zareagujmy pozytywnie na apel borykających się z wielkimi problemami Parkami Narodowymi. Dołączmy do parkowców 25 czerwca w miejscowości Skomielna Biała , gdzie o godz. 11.00 wyrazimy stanowcze NIE lekceważeniu dobra narodowego . Ratujmy razem Parki Narodowe, podobnie jak razem, solidarnie broniliśmy Lasy Państwowe w minionym roku.

Gości: