ZMIANA MINISTRA ŚRODOWISKA

W dniu 9 stycznia 2018 roku doszło do długo zapowiadanej rekonstrukcji Rządu RP. Między innymi odwołany został prof. Jan Szyszko, zarządzający przez ostatnie dwa lata Ministerstwem Środowiska. Jego miejsce zajął Henryk Kowalczyk, z wykształcenia matematyk, który w swojej historii przepracował kilkanaście lat jako pedagog. Przebieg jego kariery zawodowej jak i politycznej nie zwiastuje dobrej zmiany, jednak przy odpowiednim doborze fachowców odpowiedzialnych za poszczególne branże, można liczyć na poprawę efektywności. W liście gratulacyjnym, Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Zasobów Naturalnych Ochrony Środowiska i Leśnictwa NSZZ Solidarność zaoferował gotowość do współpracy, z nadzieją przełożenia jej na obopólne korzyści.

GARŚĆ PRAWDY O SPORZE W SPRAWIE PUSZCZY BIAŁOWIESKIEJ

Bardzo trudno przebić się przez ogólnodostępne media, aby dotrzeć do przeciętnego odbiorcy z prawdziwym i zrozumiałym obrazem wydarzeń związanych z Puszczą Białowieską. Chcą na tym ugrać ekoterroryści, niesprzyjające obecnej władzy grupy interesu ulokowane poza granicami Polski oraz różnej maści politycy, a szczególnie z totalnej opozycji. Przedstawiamy w załączeniu link do wywiadu przeprowadzonego z Zastępcą Przewodniczącego ROLP i Krajowego Sekretariatu ZNOŚiL NSZZ Solidarność Piotrem Lutykiem, któremu udało się otwartym tekstem powiedzieć wiele prawdy o Puszczy Białowieskiej na wizji :

ODPOWIEDŹ MINISTRA ŚRODOWISKA NA APEL KSZNOŚiL

Przedstawiamy odpowiedź Ministra Środowiska na apel Krajowego Sekretariatu ZNOŚiL z dnia 30 czerwca 2017 roku, publikowanego wcześniej na naszej stronie. Odpowiedzi zawarte w treści pisma są mało satysfakcjonujące, a stwierdzenie cyt. pracownicy PGW Wody Polski będą mogli liczyć na wzrost wynagrodzeń ...., uznć należy jako niefortunne przejęzyczenie.

Resztę komentarza pozostawiamy czytelnikom.

CZY USTAWA O ZACHOWANIU STRATEGICZNYCH ZASOBÓW KRAJU BĘDZIE ZŁAMANA?

W dniu 20 lipca 2017 roku Sejm odrzucił poprawkę do ustawy o Krajowym Zasobie Nieruchomości, zabezpieczającą lasy państwowe przed ich spieniężeniem dla pozyskiwania środków finansowych na potrzeby KZN. To rozwiązanie może spowodować przejęcie przez Krajowy Zasób Nieruchomości gruntów zalesionych i niezalesionych będących w granicach miast. Ze wstępnych wyliczeń będzie to około 600 tys. ha gruntów leśnych.

Na takie działąnia zareagował natychmiast Krajowy Sekretariat ZNOŚiL oraz Krajowa Sekcja PL NSZZ Solidarność, wystosowując stanowczą prośbę do Premier Rządu RP Beaty Szydło. Obszerną treść prośby przedstawiamy w załączonym pliku:

TEGO JESZCZE NIE BYŁO

Na jednego pracownika lasów państwowych przypada ca 360 hektarów lasów. Zadania w ostatnim dwudziestoleciu wzrosły kilkakrotnie, pomimo tego ilość pracowników prawie nie uległa zwiększeniu. Tylko ten fakt obrazuje jak wielkim zakresem obowiązków są obecnie obciążeni leśnicy. Pomimo tego, w Ministerstwie Środowiska zrodził się pomysł aby to leśnikom powierzyć dodatkowy obowiązek szacowania szkód łowieckich. Tak więc po oczyszczeniu kasy lasów haraczem 1,6 mld zł przez poprzednią ekipę, przyszła pora na kolejny cios!

W tej sprawie Krajowy Sekretariat ZNOŚiL NSZZ Solidarność skierował do Premier Rządu RP pismo, w którym zapowiada umiar w milczeniu.

Nie było też milczenia 14 lipca we Wrocławiu podczas protestu pracowników Gospodarki Wodnej, w którym liczna grupa, jak na nieliczną rzeszę pracowników tej branży, przedstawiła publicznie swoje racje. Informacja z przebiegu protestu znajduje się na stronie Krajowej Sekcji Pracowników Gospodarki Wodnej NSZZ Solidarność. /www.solidarnoscrzgw.blogspot.com /

Gości: