KOMISJA KRAJOWA SOLIDARNA Z KRAJOWYM SEKRETARIATEM ZNOŚiL

W dniu 7 grudnia 2016 roku Komisja Krajowa NSZZ Solidarność przyjęła Stanowisko nr 7/16, w którym wzywa rządzących do realizacji Porozumienia Pracowniczego zawartego w dniu 5 maja b.r. pomiędzy Ministerstwem Środowiska i Krajowym Sekretariatem Zasobów Naturalnych Ochrony Środowiska i Leśnictwa, dotyczącego Gospodarki Wodnej oraz domaga się od Rządu Raeczypospolitej Polskiej powstrzymania destrukcji branż zarządzających strategicznymi zasobami kraju.

W ostatnim czasie lawinowo powstają pomysły mające rzekomo uzdrowić nawet bardzo dobrze funkcjonujące branże. Między innymi skoncentrowano się na Lasach Państwowych. Pomysłodawcy zapomnieli już o wydrenowaniu kasy z lasów w postaci haraczu 1,6 mld zł.. Zapomnieli też o wielkim oporze społeczeństwa polskiego w 2010 roku, podczs próby włączenia Lasów Państwowych do sektora finansów publicznych. Aż trudno uwierzyć, że manipulanci i łowcy fortuny nadal nie rozumieją, iż polacy nigdy nie pozwolą na grabież sreber rodowych.

W załączeniu Stanowisko KK NSZZ Solidarność

Mistrzostwa Polski Leśników w tenisie stołowy

W oparciu o Decyzję nr 503 znak: GK.166.324.2016 Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych, w dniach 17-19 listopada 2016 roku, w Ornecie, odbyła się wielofunkcyjna impreza pracownicza, wyczerpująca znamiona wspólnego przedsięwzięcia jednostek organizacyjnych Lasów Państwowych, pod nazwą XVII Mistrzostwa Polski Pracowników Lasów Państwowych w Tenisie Stołowym.
W tym roku 84 zawodników gościła RDLP w Olsztynie, a gospodarzem i współorganizatorem było Nadleśnictwo Orneta. Ze zgłoszonych czternastu, w kategorii kobiet konkurowało 12 pań, z których najlepszą okazała się Aleksandra Dolak z RDLP w Szczecinku. Miejsce drugie zajęła ubiegłoroczna mistrzyni Monika Idczak z RDLP we Wrocławiu, a trzecia lokata przypadła Bogumile Kiedrowskiej z RDLP w Toruniu.
W kategorii kadry kierowniczej zdobywcą tytułu mistrzowskiego został Piotr Niemiec Nadleśniczy Nadleśnictwa Bytnica /RDLP w Zielonej Górze/. Tytułem wicemistrzowskim musiał się zadowolić Sławomir Lipski Naczelnik Wydziału KiAW, po 5-setowym pojedynku finałowym. Na podium stanął też Nadleśniczy N-ctwa Sławno / RDLP w Szczecinku / Sylwester Kupczyk, który przyznał się, że ten wynik zawdzięcza całorocznym treningom.
W kategorii ogólnej po tytuł mistrzowski sięgnął Andrzej Świerczek / N-ctwo Karnieszewice, RDLP w Szczecinku /, któremu uległ ubiegłoroczny mistrz Roman Skrzekut / N-ctwo Suwałki, RDLP w Białymstoku /, miejsce trzecie w grach singlowych zdobył obrońca lokaty z 2015 roku Ryszard Kulak / N-ctwo Międzylesie, RDLP we Wrocławiu/.
W grach deblowych doszło do sensacji. W finale spotkały się pary z RDLP w Szczecinku, gdzie po zaskakująco równym poziomie gry, lepszymi okazali się Andrzej Świerczek i Sebastian Rosołowski / N-ctwo Karnieszewice i N-ctwo Manowo/, którym ulegli w piątym secie Leszek Duda i Karol Sztobnicki / N-ctwo Złocieniec i Sławno /. Po brąz w tym roku sięgnęli Roman Skrzekut i Stanisław Gąsior z RDLP w Białymstoku /Nadleśnictwa Suwałki i Borki /.
W klasyfikacji drużynowej bezkonkurencyjną była ponownie drużyna RDLP w Szczecinku, w składzie: Sebastian Rosołowski, Andrzej Świerczek, Karol Sztobnicki, Sylwester Kupczyk, Daniel Lemke, Aleksandra Dolak,i Leszek Duda, zdobywając 266 punktów. Na uwagę zasługuje fakt, iż pierwsi trzej zawodnicy grają w II-ligowym Klubie Sportowym Darz Bór Karnieszewice, będącym liderem rozgrywek ligowych po pierwszej rundzie. Miejsce drugie, z 223 dorobkiem punktowym, wywalczyli reprezentanci RDLP w Katowicach, w składzie: Marta Szatanik, Stanisław Frasek, Bartosz Fent, Jarosław Kubica oraz Leszek Wasiak. Brąz z wielkim zadowoleniem przyjęli zawodnicy RDLP we Wrocławiu. Punktującymi zawodnikami byli: Monika Idczak, Ryszard Kulak, Edward Tereszczyn, Mirosław Aniołek i Tomasz Stachera, zdobywając 209 punktów.
Gratulacje oraz gorące słowa podziękowania, należą się Dyrekcji RDLP w Olsztynie oraz Nadleśnictwu Orneta, za duży wkład organizacyjny i osobiste zaangażowanie wielu pracowników w oprawę zawodów.
XVIII Mistrzostwa Polski Pracowników Lasów Państwowych w Tenisie Stołowym planowane są na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Pile.

PROJEKT USTAWY O POWOŁANIU POLSKIEJ SŁUŻBY GEOLOGICZNEJ - DO KOSZA!!!

Przekazany do konsultacji społecznych projekt ustawy o powołaniu Polskiej Służby Geologicznej z dnia 13 września 2016 roku spotyka się z lawiną krytyki. Spośród wielu ocen, wnioski najbardziej zainteresowanych struktur NSZZ Solidarność, czyli Krajowego Sekretariatu Zasobów Naturalnych oraz Krajowej Sekcji Geologiczno-Wiertniczej, wskazują na odrzucenie projektu w całości. Jednym z najbardziej kuriozalnych zapisów jest planowane w art. 62 i 63 wygaszanie umów o pracę z pracownikami obecnych struktur, włącznie ze specjalistyczną kadrą naukową, bez określenia perspektywy zatrudnienia. Widać, że projektodawca pokusił się bazować na wzorach z niechlubnej przeszłości!

W załączeniu przedstawiamy bardzo wnikliwą opinię Krajowej Sekcji Geologiczno-Wiertniczej NSZZ Solidarność.

WALNE ZEBRANIE PRZEWODNICZĄCYCH - SPAŁA 2016

W dniach 8 do 10 września 2016 roku w Spale, odbyło się Walne Zebranie Przewodniczących struktur NSZZ Solidarność zrzeszonych w Krajowym Sekretariacie Zasobów Naturalnych Ochrony Środowiska i Leśnictwa. Wielowątkowy program WZP był głównie ukierunkowany na rozwój osobisty, zarządzanie zespołem, rozwiązywanie sporów, prowadzenie mediacji jak również szkolenie z zakresu Zarządzenia nr 15 Dyrektora Generalnego LP. Bardzo bogaty program WZP zakończyło spotkanie z Ministrem Środowiska Janem Szyszko, Zastępcą Przewodniczącego Komisji Krajowej ds Branż Bogdanem Kubiakiem oraz Dyrektorem Generalnym Lasów Państwowych Konradem Tomaszewskim. Tematyka spotkania zdominowana była problemami występującymi w geologii, gospodarce wodnej, parkach narodowych i w leśnictwie. Były to między innymi: nowelizacja PUZP w Lasach Państwowych i Gospodarce Wodnej, plany likwidacji Państwowego Instytutu Geologicznego-Państwowego Instytutu Badawczego, nowelizacja ustawy Prawo Wodne, pomoc udzielona Parkom Narodowym przez Lasy Państwowe, rozwiązywanie problemów Puszczy Białowieskiej, ocena akcji czystego biurka leśniczego, nowe zasady sprzedaży drewna, gospodarka mieszkaniowa w PGL LP i wiele innych tematów. Przebieg WZD jest dostępny na You Tube.
Link do galerii zdjęć: https://www.dropbox.com/sh/zjydgw1it0qr2oc/AACXSxy6ECv6qacuwDahr4Ema?dl=0

RELACJA Z TURNIEJU MISTRZÓW

W dniu 11 czerwca 2016 roku w Sianowie odbył się II Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotra Dudy z okazji 1050 rocznicy Chrztu Polski oraz XXXVI rocznicy powstania NSZZ Solidarność. Widowisko na najwyższym poziomie sportowym, z udziałem kilku czołowych zawodników Polski, przyniosło wiele pozytywnych emocji wywołanych znakomitą grą. Szczególnie gra finałowa, pomiędzy Jakubem Perkiem /Pogoń Lębork/ a Konradem Kulpą /Energa Manekin Toruń/ owocowała gromkimi brawami 100-osobowej grupy kibiców, która dopiero w piątym secie wyłoniła zwycięzcę turnieju. Miejsce I zajął Jakub Perek, miejsce II Konrad Kulpa a miejsce III wywalczył Witold Skubiszewski z miejscowego klubu Darz Bór Karnieszewice. Dodatkowymi atrakcjami były wystawy Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie o tematyce przedstawiającej bogatą kolekcję historii Polskich Lasów Państwowych oraz leśną rzeczywistość przygotowaną przez Nadleśnictwo Karnieszewice. Znakomita oprawa turnieju była możliwa dzięki sponsorom: Lasom Państwowym, PZU SA, Komisji Krajowej oraz Krajowemu Sekretariatowi ZNOŚiL NSZZ Solidarność, Firmie MENTOR, Burmistrzowi m. Sianowa i KS Darz Bór Karnieszewice.

Po wspólnym obiedzie odbyło się spotkanie z zaproszonymi gośćmi na czele z Przewodniczącym Piotrem Dudą, jego zastępcą Bogdanem Kubiakiem, Dyrektorem RDLP w Szczecinku Andrzejem Modrzejewskim, Przewodniczącym Krajowego Sekretariatu ZNOŚiL Zbigniewem Kuszlewiczem oraz Przewodniczącym KSPL Jackiem Cichockim. Wśród tematów wiele uwagi poświęcono działalności Rady Dialogu Społecznego, projektów ustaw, m.in. dot. wieku emerytalnego, ograniczenia handlu w niedziele i święta itd..

Poprzez włączenie turnieju w program obchodów DNI ZIEMI SIANOWSKIEJ, wiele osób skorzystało z występu zespołu ZAKOPOWER.

Link do galerii zdjęć: https://goo.gl/photos/8maCXzFq2bMBGXYq7

Gości: