sobota, 21 Paź 2017
Naszą witrynę przegląda teraz 267 gości 
Hotelarstwo i Gastronomia

Krajowa Sekcja Pracowników Hotelarstwa i GastronomiiImage result for grafika hotel

Skład Rady Sekcji w kadencji 2014 - 2018 


1. Eugeniusz Grodecki  - Przewodniczący  Rady Sekcji

2.Małgorzata Sokalska - W-ce Przewodnicząca

3.Jarosław Szymański  - W- ce Przewodniczący

4. Katarzyna Gryciuk

5. Wiesław Filipiak

6.Robert Komar

7. Przemysław Nowotny

8.Daniel Sawicki


Delegaci na Kongres Sekretariatu:

Eugeniusz Grodecki , Małgorzata Sokalska, Jarosław Szymański, Przemysław Nowotny, Daniel Sawicki.


Skład Komisji Rewizyjnej w kadencji 2014 - 2018 :

1.Andrzej Przytuła - Przewodniczący KR

2.Grażyna Kania

3.Ewa Sarniak - Malinowska

4.Krzysztof Michna

5.Andrzej Świętochowski

Początki Sekcji Krajowej Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki NSZZ Solidarność sięgają 7 listopada 1995 roku, kiedy to została zarejestrowana Decyzją Prezydium Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Nr 206/95.

W pierwszym okresie działania Sekcja zrzeszała Komisje Zakładowe i Międzyzakładowe hoteli orbisowskich. Pierwszym Przewodniczącym została kol. Edyta Radtke.


Na Kongresie Sekcji w dniach 11 -12 marzec 2003r. w Poznaniu, do Sekcji przystąpiły Komisje z hoteli nie należących do Orbisu tj. Hotelu „Jan III Sobieski”, „Marriott”, „Przedsiębiorstwa Usług Hotelowych i Gastronomicznych” , „Mercure F. Chopin” w Warszawie i „Radison” w Szczecinie.

Krajowa Sekcja  Hotelarstwa i Gastronomii rozwija się i obecnie  zrzesza Organizacje Zakładowe z hoteli: Accor (ogólnopolska Grupa Orbis S.A.), Radisson Blu ( hotel Jan III Sobieski w Warszawie oraz hotel w Szczecinie) , Satoria Group ( hotele w Warszawie: Portos,Aramis,Atos i Feliks) , Hilton ( dwa hotele w Warszawie) i warszawskie hotele  Bristol i Marriott.

Nieprzerwanie od kilkunastu lat Przewodniczącym Krajowej Sekcji Hotelarstwa i Gastronomii jest Eugeniusz Grodecki.

 


 



DOBRE MIEJSCE PRACY! - KAMPANIA ŚWIATOWA
środa, 25 września 2013 07:58

IUF ogłasza ogólnoświatową kampanię dotyczącą

godności i bezpieczeństwa pracy dla pokojowych

i serwisu sprzątającego w branży hotelarskiej.

 

Hotelarstwo opiera się na pracy setek tysięcy pokojowych na     całym świecie, większość z nich to kobiety, wiele z nich to emigrantki. Są one cichymi ofiarami ciężkich warunków pracy, które niszczą ich zdrowie. Wiele z nich jest ze względu na zły stan zdrowia przedwcześnie opuszcza rynek pracy i w ten sposób  skazuje się na ubóstwo.

Pracownice ukryte niejednokrotnie w pięknych, luksusowych hotelach są wyniszczane przez nadmiar codziennych zadań,  stałą powtarzalnością ruchów: podnoszenia i przenoszenia ciężkich ładunków, wyśrubowanych norm pracy, kontaktem z toksycznymi produktami chemicznymi i długą listą ryzyka zawodowego, w tym także niebezpieczeństwa molestowania seksualnego.

Podczas gdy, branża hotelarska kwitnie i staje się bardzo rentowna, pracodawcy nie szczędzą wysiłków, aby nieprzerwanie obniżać warunki pracy bezpośrednio, albo poprzez outsourcing tańszych usług. Pokojowe czują olbrzymią presję bardzo niskich płac i dalszego wzrostu nakładanych obowiązków.

Dlatego IUF rozpoczyna globalną kampanię na rzecz godnej pracy dla pokojowych w branży hotelarskiej. Właściwie w tym temacie  międzynarodowe organizacje  turystyczne i rynku pracy (ILO i UNWTO) muszą  odpowiedzieć na degradację tej grupy zawodowej. Należy zastanowić się nad  odpowiednią/globalną polityką, która może  przynieść realne zmiany w branży hotelarskiej w tym zakresie. Pokojowe/pokojowi  muszą mieć prawa,normy pracy, a ich przedstawicielstwa  związkowe muszą mieć możliwości  skutecznego negocjowania z pracodawcami i rządami.

Aby uzyskać więcej informacji na ten temat , prosimy o kontakt z  Massimo Frattini koordynatorem IUF sektora hotelarskiego - Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Opracowała M.Soklaska

 
CHCESZ ZAROBIĆ - OMIJAJ HOTELE!
środa, 04 września 2013 07:47

W ubiegłym roku przeciętna pensja w przedsiębiorstwach wyniosła 3728 zł. Natomiast średnie wynagrodzenie w hotelach i gastronomii osiągnęło poziom 2533 zł.

Było zatem o 1195 zł (o 32 proc.) niższe od średniej krajowej - wynika z danych GUS, do których dotarł "Dziennik Gazeta Prawna.

W hotelarstwie i gastronomii występują ogromne różnice w płacach, nawet jeśli się porówna ich poziom w dużych miastach. I tak na przykład w Krakowie średnia płaca w tej branży wyniosła tylko 2398 zł. Była o ponad 300 zł niższa niż w Kielcach, Gdańsku i Poznaniu.

Podobnie jest w restauracjach. Tu jednak dochodzi dodatkowy element. Kraków należy do miast licznie odwiedzanych przez turystów krajowych i zagranicznych. Zostawiają oni w placówkach gastronomicznych duże napiwki. Ich właściciele uwzględniają to, szacując dochody kelnerów. Dlatego oferują im niskie pensje. Kraków wypada też blado w porównaniu z Warszawą. W stolicy przeciętne wynagrodzenie w hotelach i restauracjach wyniosło w ubiegłym roku 3076 zł i było najwyższe w kraju - czytamy w "DGP".

Portal Spożywczy

 
« PoczątekPoprzednia123NastępnaOstatnie »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL