niedziela, 25 Lut 2018
Naszą witrynę przegląda teraz 136 gości
DOBRA DROGA BUDOWY DIALOGU W SEKTORZE CUKROWNICTWA
wtorek, 16 lutego 2016 08:13

Szefowe personalne spółek cukrowych i zwiazkowcy : z Norzucker, Polski Cukier, Sudzuker, Pfeifer&Langen.

W dniu 12 lutego 2016r. w Łazach pod Warszawą spotkała się Rada Krajowej Sekcji Przemysłu Cukrowniczego z pracodawcami sektora cukrowniczego w Polsce.

Spotkanie prowadził Stanisław Lubaś, Przewodniczący Sekcji. Omówiono wyzywania stojące przed przemysłem cukrowniczym związane z uwolnieniem kwot produkcyjnych w Unii Europejskiej. Spotkanie odbyło się w związku z doroczna konferencją poświęconą dialogowi społecznemu w sektorze cukru jaka odbędzie się w Brukseli w dniu 1.03.2016 r. na którym to przewodniczący Stanisław Lubaś i przedstawiciele pracodawców przedstawią stan dialogu społecznego w Polsce. Przedstawiciele koncernów : Nordzucker, Sudzuker, Pfeifer&Langen oraz KSC „ Polski Cukier” zaprezentowali aktualne uregulowania dotyczące pracowników, na poziomie koncernów:

-odmłodzenie kadry

-szkolenia

-dodatkowa opieka zdrowotna

korzystanie z funduszu socjalnego

-współpraca ze związkami zawodowymi.

Okazało się, że w poszczególnych koncernach jest wiele ciekawych rozwiązań socjalnych, które mogą stanowić podstawę do prac związanych z próbą wynegocjowania wzorem innych krajów europejskich i zgodnie z zaleceniami Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” ponad-zakładowego porozumienia branżowego. Oczywiście to porozumienie nie będzie w żaden sposób naruszało obowiązujących w poszczególnych koncernach zbiorowych układów pracy ani innych korzystnych dla pracowników rozwiązań, a jedynie proponowało rozwiązania korzystniejsze od obecnie obowiązujących. Ustalono, że prace na ten temat będą kontynuowane.

M.N, S.L