piątek, 19 Paź 2018

Naszą witrynę przegląda teraz 513 gości
”BEZ WZGLĘDU NA TO, JAKI WYKONUJESZ ZAWÓD, JESTEŚ CZŁOWIEKIEM”
JUBILEUSZOWE WZD
piątek, 19 października 2018 11:27

Uczestnicy jubileuszowego WZD Sekcji Przemysłu Cukierniczego, Młynarskiego i Piekarniczego NSZZ "S".- 3.10.2018

W dniach 03-05.10.2018 w Majerczykówce koło Murzasichla odbyło się Jubileuszowe WZD Krajowej Sekcji Przemysłu Cukierniczego, Młynarskiego i Piekarniczego NSZZ "Solidarność".

WZD Sekcji związane było z wyborami uzupełniającymi do Rady Sekcji organizacji zakładowej Skawa Wadowice, oraz z XX - leciem powstania Sekcji. W październiku 1998 roku powstały dwie sekcje - Sekcja Krajowa Przemysłu Cukierniczego oraz Sekcja Krajowa Piekarzy, Ciastkarzy i Młynarzy.

W 2006 roku podjęta została decyzja o połączeniu obydwu sekcji. Patrząc jednak na źródło i historię powstania Sekcji Cukierniczej (jak w skrócie jest nazywana), to październik 1998 roku uznawany jest za datę powstania sekcji.

SPOTKANIE SEKTOROWE CUKROWNICTWA -12 .10.2018
czwartek, 18 października 2018 09:04

Piotr Petera i Stanisław Lubaś

W dniu 12.X.2018 roku uczestniczyłem w Brukseli wspólnie z członkiem Zarządu KSC SA Piotrem Peterą w spotkaniu Komisji Dialogu Społecznego Unii Europejskiej w sektorze cukru. W trakcie spotkania poinformowano nas o trudnej sytuacji na rynku cukru, która powoduje, że wszystkie koncerny cukrowe w UE notują poważne straty na jego sprzedaży. Dalsze trwanie tej sytuacji grozi upadkiem znacznej części branży cukrowniczej w Europie. Jednocześnie nie przedstawiono poważnych sposobów zapobieżenia tej trudnej sytuacji.

ESDA - EUROPEJSKA AKADEMIA DIALOGU SPOŁECZNEGO
czwartek, 04 października 2018 08:42

Uczestnicy Akademii w tym przedstawiciel Sekretariatu M. Sobiech

Na zaproszenie Krajowej Sekcji Młodych Monika Sobiech wzięła udział w Europejskiej Akademii Dialogu Społecznego(ESDA 2018) organizowanym przez Europejską Konfederacje Związków Zawodowych. Akademia ma na celu zapoznanie się z funkcjonowaniem dialogu społecznego UE. Nieoceniona była możliwość wymiany wiedzy i doświadczeń z przedstawicielami związków zawodowych innych krajów europejskich. ESDA składa się z dwóch sesji. Pierwsza sesja Akademii odbyła się w Brukseli w dniach 24, 25 i 26 września 2018 r. Drugie 3-dniowe spotkanie odbędzie się w dniach 29, 30 i 31 października 2018.

POSIEDZENIE RADY SEKRETARIATU - 1.10.2018R.
poniedziałek, 01 października 2018 13:13