wtorek, 26 Wrz 2017

Naszą witrynę przegląda teraz 287 gości
”BEZ WZGLĘDU NA TO, JAKI WYKONUJESZ ZAWÓD, JESTEŚ CZŁOWIEKIEM”
EUROPEJSKIE SPOTKANIE PRACOWNIKÓW SEKTORA CZEKOLADY I SŁODYCZY -19-20 WREZSNIA 2017
czwartek, 21 września 2017 08:17

W dniach 19 i 20 września w Warszawie odbyło się seminarium pracowników sektora produkcji czekolady i wyrobów cukierniczych.

EFFAT (Europejska Federacja Związków Zawodowych Żywności, Rolnictwa i Turystyki) poprzez komitet sterujący ds. kakao zorganizował sympozjum w którym udział wzięli przedstawiciele krajowej sekcji z sektora słodyczy, a także przedstawiciele z Francji, Belgii, Holandii, Austrii i Niemiec. Polbisco (stronę pracodawców) reprezentował Pan Marek Przeździak Prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych. Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego reprezentował Przewodniczący Mirosław Nowicki. Koordynatorem spotkania był Artur Krasiński członek komitetu sterującego ds. kakao. Patron medialny objął Tygodnik Solidarność.

Przez dwa dni ponad 50 delegatów z różnych firm i krajów Europy za pośrednictwem tłumaczenia symultanicznego zdobywali lepsze zrozumienie problemów zrównoważonej produkcji kakao. Zapoznali się ze specyfiką problemów jakie mają pracownicy poprzez wymianę wzajemnych doświadczeń w sektorze produkcji czekolady i wyrobów cukierniczych.

Delegaci przedstawiali propozycje które przyczynią się do wzmocnienia solidarności w Europie i w skali całego świata za pośrednictwem struktur związkowych EFFAT i IUF. Jednym z owoców tego spotkania było podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy polskimi i francuskimi związkami z firmy Mondelez (światowego potentata w produkcji czekolady i wyrobów cukierniczych).

Informację sporządził Artur Krasiński

KONIEC SPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ MAĆKOWY
piątek, 15 września 2017 10:16

" Kiedy Polmlek przejmował w 2007 roku spółdzielnię mleczarską w gdańskich Maćkowach, obiecywano bardzo wiele, czyli reorganizację zakładu, która miała zwiększyć produkcję, wyższe zarobki, nowoczesne zaplecze. A wyszło tak, jak wyszło. Nie zamierzamy umierać w ciszy. Jeśli jest mowa o restrukturyzacji, to my chcemy wiedzieć, w którą stronę ma ona iść. Od pewnego czasu były wysyłane do nas sygnały o zamiarze przeniesienia produkcji, wtedy, gdy domagaliśmy się podwyżek płac. Średnia pensja w firmie Polmlek-Maćkowy oscyluje wokół trzech tysięcy złotych. Nie damy się pogrzebać po cichu."

Zbigniew Sikorski

Z końcem roku wygaśnie produkcja mleczarska w Maćkowych. 25 sierpnia br. tak postanowiło Walne Zgromadzenie Członków Polmlek- Maćkowy  składające się z trzech członków. Jako że zarząd spółdzielni nie miał wystarczających kompetencji, konieczne było, zgodnie z prawem spółdzielczym, zwołanie WZC z głównym rozgrywającym, spółką Polmlek.

TWOJE PRAWO DO RZETELNEJ OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO
wtorek, 19 września 2017 11:25