Święto Ratowników

Święto Ratowników - czytaj

Prezydent Andrzej Duda podpisał tzw. ustawę podwyżkową dotyczącą pracowników służby zdrowia - czytaj

Ewa Jakimowicz Przewodniczącą Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia we Wrocławiu

Ewa Jakimowicz Przewodniczącą Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia we Wrocławiu - czytaj

W Krynicy drugi dzień Forum Ekonomicznego

W Krynicy drugi dzień Forum Ekonomicznego - czytaj

Spotkanie premiera ze związkowcami z władzami NSZZ „Solidarność”.

Spotkanie premiera ze związkowcami z władzami NSZZ „Solidarność”. - czytaj

Cześć i Chwała Bohaterom

Cześć i Chwała Bohaterom - czytaj

Andrzej Jacyna prezesem NFZ

Andrzej Jacyna prezesem NFZ - czytaj

Byłaś wojownikiem

Byłaś wojownikiem - czytaj

Życzenia

Życzenia - czytaj

2018-02-16 17:04Rada Dialogu Społecznego Informacja na temat sytuacji w służbie zdrowia

Przedstawiciele związków zawodowych oraz pracodawcy wysłuchali dziś informacji ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego na temat aktualnej sytuacji w branży. Niestety minister przedstawiając relacje ze swojej aktywności skoncentrował się głównie na tym w jaki sposób gasił protesty i jakie zawierał porozumienia. Nie potrafił odnieść się do pytań o systemowe rozwiązania dla całego środowiska pracowniczego,które powinny być dyskutowane i podpisywane z partnerami społecznymi. Ostrej krytyce poddane zostały separatystyczne porozumienie ze środowiskiem lekarskim, których skutków finansowych (pytanie pracodawców) minister nie potrafił ocenić. Poinformował że w przyszłym miesiącu ma zostać zapoczątkowana ogólnopolska debata na temat ustroju polskiej służby zdrowia do której już dziś zaprasza związkowców i pracodawców.
Przewodnicząca M. Ochman doceniając fakt przedstawienia projektu nowelizacji tzw. ustawy podwyżkowej stanowczo podkreśliła że wskaźniki zaproponowane w projekcie są nie do zaakceptowania,podobnie jak kolejna próba "segregowania" pracowników. Po zdawkowych odpowiedziach na pytania partnerów społecznych minister opuścił obrady.
Irytacji przebiegiem dzisiejszego spotkania z ministrem zdrowia nie krył przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda.
Szef Związku zwrócił się do minister E. Rafalskiej, obecnej przewodniczącej RDS o poinformowanie ministra zdrowia o jego obowiązkach wynikających z bycia członkiem Rady jak i znajomości zasad ustawy, która wyraźnie określa zasady dialogu społecznego i jego partnerów.
Temat zdrowia na wniosek Forum Związków Zawodowych ma być ponownie przedmiotem najbliższych obrad RDS.
We wtorek, 20 lutego podczas spotkania Zespołu ds Usług Publicznych będzie omawiany projekt zmian w ustawie "podwyżkowej",do której Sekretariat Ochrony Zdrowia przedstawi swoje uwagi dotyczące zarówno wysokości wskaźników jak też zakresu podmiotowego ustawy.