Rusza Ogólnopolska Debata o przyszłości polskiej służby zdrowia. Przewodnicząca Sekretariatu Ochrony Zdrowia Maria Ochman w składzie Społecznej Rady Programowej - czytaj

5 lat Medexpressu

5 lat Medexpressu - czytaj

Komisja Zakładowa przy NFZ wybrała władze na nową kadencję

Komisja Zakładowa przy NFZ wybrała władze na nową kadencję - czytaj

Solidarność pamięta o Profesorze

Solidarność pamięta o Profesorze - czytaj

Rada Dialogu Społecznego Informacja na temat sytuacji w służbie zdrowia

Rada Dialogu Społecznego Informacja na temat sytuacji w służbie zdrowia - czytaj

Komunikat

Komunikat - czytaj

Ochman: Do porozumienia potrzebne jest zaufanie. Radziwiłł je stracił

Ochman: Do porozumienia potrzebne jest zaufanie. Radziwiłł je stracił - czytaj

Zmarła Ligia Urniaż-Grabowska

Zmarła Ligia Urniaż-Grabowska - czytaj

Ruszyły prace Zespołu Usług Publicznych Rady Dialogu Społecznego nad nowelizacją ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników służby zdrowia. - czytaj

2017-11-16 16:16MZ: wynagrodzenia w ochronie zdrowia na Radzie Dialogu Społecznego

Postulaty dotyczące nowelizacji przepisów ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia pracowników wykonujących zawody medyczne były tematem środowego (15 listopada) spotkania zespołu Rady Dialogu Społecznego - poinformowało Ministerstwo Zdrowia.

W środę (15 listopada) w Centrum Partnerstwa Społecznego "Dialog" odbyło się kolejne posiedzenie zespołu problemowego ds. usług publicznych Rady Dialogu Społecznego poświęcone ochronie zdrowia.

- W trakcie obrad odbyła się dyskusja nad postulatami partnerów społecznych dotyczącymi nowelizacji przepisów ustawy z dnia 8 czerwca 2017 r. o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonujących zawody medyczne zatrudnionych w podmiotach leczniczych. Swoje stanowisko przedstawiła także strona pracodawców - poinformowało ministerstwo.

MZ podało, że ustalono, iż na kolejnym posiedzeniu strona rządowa przedstawi uzgodnione przez resorty zdrowia, rozwoju i finansów oraz rodziny, pracy i polityki społecznej odniesienie do zgłoszonych propozycji.

Kolejne spotkanie ma się odbyć 29 listopada.

W składzie zespołu są przedstawiciele ministerstw: zdrowia, finansów, edukacji narodowej, rodziny i polityki społecznej oraz reprezentanci: Konfederacji Lewiatan, Związku Rzemiosła Polskiego, Forum Związków Zawodowych, Business Centre Club, Pracodawców RP, Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych i NSZZ "Solidarność".

W środowym spotkaniu brali również udział przedstawiciele Porozumienia Zawodów Medycznych.

Źródło:http://www.rynekzdrowia.pl/polityka-zdrowotna/mz-wynagrodzenia-w-ochronie-zdrowia-na-radzie-dialogu-spolecznego,178482,14.html