Sekcje Krajowe

Sekcja Ubezpieczeń

Polecane strony www

Nasze akcje

Stopniowo ograniczać handel w niedzielę

21 marca Sejm odrzucił obywatelski i poselski projekt ustawy ustanawiający niedzielę dniem wolnym od pracy w handlu. To zła  wiadomość dla pracowników tej branży…

- Projekt obywatelski podpisało ponad 120 tys. osób. Z kolei projekt poselski przygotowali parlamentarzyści z czterech klubów parlamentarnych. To pokazuje, że przekrój grup społecznych i środowisk popierających ideę wolnej niedzieli jest bardzo szeroki. Można tylko ubolewać, że Sejm odrzucił oba te projekty już w pierwszym czytaniu. Liczyliśmy na to, że trafią one do komisji, gdzie uda się wypracować kompromisowe rozwiązanie.

Na czym kompromis miałby polegać?
– W naszej ocenie sprawa jest zbyt skomplikowana, aby można ją było załatwić zmianą kilku artykułów w Kodeksie pracy. Chodzi o to, aby nie popadać ze skrajności w skrajność, przechodząc bezpośrednio ze sklepów otwartych całą dobę siedem dni w tygodniu do całkowitego zakazu handlu w niedzielę. Tu potrzebnych jest wiele wyjątków, jak choćby stacje benzynowe, sklepy mieszczące się na dworcach, lotniskach czy w  miejscowościach turystycznych. Można by też pomyśleć o rozwiązaniach częściowych, np. skróceniu godzin pracy w niedzielę do 13.00 lub 14.00, albo wprowadzeniu np. dwóch niedziel handlowych w miesiącu. Na początek wystarczyłoby chociaż trochę ucywilizować handel w niedzielę i stopniowo go ograniczać. Continue reading

Dziś w godzinach 12: 00 – 13: 00 pod Radomszczańskim Lidlem odbyła się akcja protestacyjna NSZZ “Solidarność” Podregion Radomsko w/s łamania praw pracowniczych i związkowych, związkowcy blokowali kasy płacąc groszówkami oraz rozdawali ulotki informacyjne.
Można z ulotki spisać informacje o co walczymy!
Zakupione podczas akcji produkty zostaną przekazane do Parafii Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski – Caritas Parafialny w Radomsku. Continue reading

21 lutego przed Lidlami w całym kraju członkowie Solidarności organizowali pikiety i rozdawali klientom ulotki informujące m.in. o trudnych warunkach pracy i łamaniu praw pracowniczych i związkowych osób zatrudnionych w tej sieci dyskontów. Żądali też przywrócenia zwolnionych z pracy liderów zakładowej „S” w Lidlu.

- Słyszałem ostatnio w reklamach, że w Lidlu jest tydzień azjatycki. Nie tylko tydzień. W Lidlu jest cały rok azjatycki, niedługo może będzie afrykański, bo tak się traktuje tu pracowników. Albo zarząd Lidl Polska dostosuje się do prawa w naszym kraju, albo niech wraca do Niemiec – powiedział przewodniczący Solidarności Piotr Duda podczas akcji protestacyjnej przed jednym ze sklepów sieci w Katowicach.

Dominik Kolorz, przewodniczący śląsko-dąbrowskiej Solidarności zwrócił uwagę, że w Niemczech, skąd Lidl się wywodzi, nikt nie ośmieliłby się tak traktować pracowników i zwalniać działaczy związkowych. – Dlaczego szefowie Lidla w Niemczech prawa przestrzegają, a Polskę traktują jak afrykańską kolonię? Nie może być tak, że traktujecie nas Polaków, pracowników, związkowców jak niewolników, że prawo macie gdzieś – mówił szef śląsko-dąbrowskiej „S”. Continue reading

W piątek 21 lutego Solidarność zorganizuje akcję ulotkową przed sklepami Lidl w całej Polsce. Przed jednym z katowickich marketów tej sieci odbędzie się briefing prasowy z udziałem przewodniczącego Solidarności Piotra Dudy oraz szefa handlowej „S” Alfreda Bujary.

Akcja protestacyjna przed sklepami Lidl zostanie przeprowadzona między godz. 12.00 i 14.00. W jej trakcie związkowcy będą rozdawać klientom ulotki wyjaśniające przyczyny protestu – Będziemy przede wszystkim przed sklepami, w których działa nasza organizacja związkowa. W regionie śląsko-dąbrowskim będziemy rozdawać ulotki przed czternastoma marketami – mówi Alfred Bujara, przewodniczący Sekretariatu Krajowego Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność.

Konflikt w sieci Lidl trwa od wielu miesięcy. Pracownicy tej sieci domagają się poprawy warunków pracy oraz zarzucają kierownictwu sieci łamanie praw pracowniczych i związkowych. – Kasjerka w Lidlu musi w ciągu godziny zeskanować 1800 produktów, taka jest norma efektywnościowa, z której kasjerki są rozliczane. Prawie połowa pracowników nie ma stałej umowy o pracę, znaczna część jest zatrudniona na niepełny etat. Obroty sieci rosną z roku na rok, a pracowników jest coraz mniej. W niektórych sklepach zatrudnienie w ciągu kilku ostatnich lat zostało zmniejszone o jedną trzecią – wylicza Bujara. Continue reading

źródło:

Szefostwo Lidla zwolniło dyscyplinarnie przewodniczącą i zastępcę Solidarności działającej w tej sieci sklepów. Postawiono im zarzuty, które nie miały miejsca. W ocenie Związku działania pracodawcy wobec związkowców od samego początku zmierzają do likwidacji organizacji związkowej, której działania w interesie pracowników bardzo nie podobają się zarządowi. Stając w obronie zwolnionych związkowców, Solidarność zwróciła się z apelem do członków i sympatyków związku, a także całego społeczeństwa, aby w lutym nie robili zakupów w tych sklepach. Czy taka prośba ma sens? Czy przyniesie oczekiwany skutek? Dziś gościem Jerzego Zawartki był szef Sekretariatu Handlu i Usług Solidarności, Alfred Bujara.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” stanowczo zaprotestowała przeciwko łamaniu podstawowych praw pracowniczych i związkowych w Lidl Polska.

W styczniu 2013 roku pracownicy sieci Lidl założyli organizację NSZZ „Solidarność”. Niemal na początku zarząd spółki rozpoczął działania noszące znamiona szykanowania działalności związkowej. W grudniu 2013 roku przewodnicząca oraz wiceprzewodniczący organizacji zakładowej NSZZ „Solidarność” otrzymali dyscyplinarne wypowiedzenia z pracy. Jako przyczynę zwolnienia pracodawca podał m.in. udział tych osób w akcjach protestacyjnych, które rzekomo były nielegalne.
W związku z powyższym KK zadecydowała o podjęciu długofalowej akcji protestacyjnej w celu znormalizowania stosunków pracowniczych w sieci sklepu Lidl. W pierwszym etapie akcji apelujemy do członków NSZZ „Solidarność” o zaniechanie robienia zakupów w tej sieci w miesiącu lutym.
Ponadto KK rozpatrzy skierowanie skargi na działania zarządu Lidl Polska do instytucji międzynarodowych m.in. OECD i MOP.

DO POBRANIA

Sekcja Krajowa Pracowników Handlu  NSZZ „Solidarność” z rozczarowaniem przyjęła negatywne stanowisko Rady Ministrów odnoszące się do poselskiego  projektu ustawy o zakazie handlu w niedziele. Związkowcy uważają, że argumenty rządu są nietrafne.

„Należy zauważyć, że w naszym kraju brakuje jakichkolwiek  kompromisowych rozwiązań w zakresie handlu w niedziele – a na takie rozwiązania powołuje się Rada Ministrów. Chyba, że kompromisem nazwać zatrudnianie pracowników pod przymusem pracy w niedziele i prawo do jednej wolnej niedzieli w miesiącu, niejednokrotnie nieprzestrzegane przez pracodawców” – czytamy w komunikacie Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” podpisanym przez Alfreda Bujarę, przewodniczącego Sekcji. Continue reading

W Parlamencie Europejskim w Brukseli zakończyła się konferencja poświęcona promowaniu idei wolnej niedzieli w Unii Europejskiej. Organizatorem spotkania było Europejskie Przymierze Wolnej Niedzieli oraz związki zawodowe i inne organizacje społeczne.

W ramach konferencji miały miejsce trzy bloki dyskusyjne: Praca przyzwoita i wolne niedziele w czasach kryzysu, Równoważenie życia rodzinnego i prywatnego z pracą – ku szczęśliwemu i zdrowemu życiu, Jak wolna niedziela umożliwia uczestnictwo obywatelskie i zaangażowanie ochotnicze (wolontariat). Zwrócono też uwagę na koszty społeczne i ekonomiczne wynikające z pracy w niedzielę, tj. choroby takie jak: depresja, neuroza, choroby psychiczne, alergie. Koszty leczenia tych chorób ponosi społeczeństwo, zyski zaś trafiają wyłącznie do korporacji.

W trakcie spotkania Europejskie Przymierze Wolnej Niedzieli przedstawiło prezentację swojej kampanii zatytułowanej „Wolna niedziela i przyzwoita praca w przededniu wyborów do Parlamentu Europejskiego w 2014 r.” Continue reading

źródło:

Była awantura, oskarżenia o oszustwo, interwencja policji i zatrzymanie kasjerki na oczach kupujących. Tylko że porywczy klient Lidla nie miał racji

Początek listopada tego roku, sobota. W jednym z warszawskich supermarketów Lidl przed kasami długie kolejki. Klienci robią większe zakupy, bo za dwa dni 11 listopada i wszystkie sklepy będą pozamykane.Przy kasie siedzi 50-letnia Iwona J., kasjerka od dziewięciu lat. Wcześniej pracowała na poczcie, w NBP, Biedronce. W Lidlu – od trzech lat.Podchodzi starszy klient. Wykłada na taśmę zakupy za 16 zł. Podaje 50–złotowy banknot. Kasjerka wydaje 34 zł reszty. Klient odchodzi. Ale zaraz wraca i mówi: – Dostałem za mało reszty. Dałem 100 zł.

Kasjerka sprawdza kasetkę. Nie ma setek. Wyższe nominały wkłada się do drugiej kasetki za plecami. Iwona J. jest pewna, że się nie odwracała. – Możemy przeliczyć pieniądze przy kierowniczce – proponuje klientowi.

Idą z ochroniarzem do biura sklepu. Kierowniczka liczy. Kasa się zgadza, nie ma nadwyżki. Klient nie wierzy, dzwoni po policję. Przyjeżdża dwuosobowy patrol. Policjant i policjantka. Zaczyna się ponowne liczenie.

- Policjantka zażądała, żebym okazała dowód osobisty. Powiedziałam, że jest w szatni, że przyniosę później, bo muszę być przy liczeniu utargu. Nie była zadowolona. Była podenerwowana, mówiła, że przyjechała na interwencję. Powiedziała, że utrudniam postępowanie i że mam iść po dowód, bo spotkamy się w sądzie – opowiada kasjerka. Kasa po ponownym przeliczeniu znowu się zgadza. Kasjerka zastanawia się, czy w takiej sytuacji musi się wylegitymować. Przekonuje ją do tego kierowniczka. Iwona J. przynosi dowód, podaje policjantce. – A ta: „I tak spotkamy się w sądzie”. Ja do kierowniczki: „Co ona mówi? OK, to się spotkamy w sądzie, ja się sądów nie boję”. I wyciągnęłam dowód z jej ręki – opowiada kasjerka.

Nagle policjantka wykręca jej rękę i zakłada kajdanki. – Wyprowadziła mnie ze sklepu pochyloną do przodu, na oczach klientów – dodaje Iwona J.

Znalazła się w komisariacie w dzielnicy Włochy. – Miałam rewizję. Musiałam rozebrać się do majtek – mówi. Continue reading